A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tornatermében vidám szakmai továbbképzésre került sor ”Így tedd rá!”címmel.
A 7 órás képzésen főleg óvoda- és általános iskolai pedagógusok vettek részt Pelsőcről, Tornagörgőről, Bodrogszerdahelyről, Kecsőről, Szepsiből, Rimaszombatról és Kassáról, akik népi kultúránk és hagyományaink körében szerették volna bővíteni a tudásukat.

Az immár mozgalommá fejlődött  Így tedd rá!-nak a megálmodója Budainé Balatoni Katalin volt. Programjának a célja: játékos formában, a hagyományos népi játékok segítségével kerüljön fejlesztésre a gyermekek mozgáskészsége, ritmikája, zenei hallása, mozgáskoordinációja – miközben a gyerekek észrevétlenül elsajátítják a magyar néptánc alapjait. 

A programot az iskola napközis nevelőnője, Davidovič Judit szervezte. A támogatók és kolléganők segítségével bőségesen megterített asztallal, esztétikusan díszített teremmel és kedves kis ajándékokkal fogadta a vendégeket.

A képzésen a pedagógusok megismerkedtek az alkalmazott néptánc módszertanával és olyan eszköztárat kaptak a népdalokból, mondókákból, népi játékokból, amellyel garantáltan elvarázsolhatják a nebulókat. Katalin olyan egyszerű eszközöket: babzsákot, gumit, tulipánokat- használt fel a képzés során, amelyek sokoldalúan fejlesztik a gyerekek képességeit.

Budainé Balatoni Katalin elbűvölő személyisége magával ragadta a résztvevőket. A pedagógusok egészséges izomlázzal, élményekben gazdagon, értékes kinccsel tértek haza, ami lehetővé teszi a gyerekeknek a játékos tanulási élményt, mint régen nagyanyáinknak, mert: „ A játék örök!”

Tóth Mónika
Fotók: Horváth Tímea