Szlovákiában 2018 első félévében a Nemzeti Munkafelügyelet ellenőrei közel 1 200  olyan egyént lepleztek le, akik esetében az illegális foglalkoztatottság ténye beigazolódott. Főleg szerb és ukrajnai illetőségű egyénekről volt szó, de kis számban az egyik Európai Uniós tagállamból, a szomszédos Lengyelországból is „horogra kerültek“- közölte  Karol Habina, a szlovák Nemzeti Munkafelügyelet vezpérigazgatója mai kassai sajtótájékoztatójukon.

Amint azt megtudtuk, főleg az építőiparban, de az autógyárakba  az egyes beszállító  cégeknél is aránylag sok törvénytelenséggel találkoztak. 2018 első félévében csaknem 12 000 munkáltatónál végeztek ellenőrzéseket a Nemzeti Munkafelügyelet ellenőrei, és több, mint 28 000 természetes személy munkavállalásának törvényességét vizsgálták meg. Nos, kiderült, hogy 1 166 személyt illegálisan dolgoztattak, akik közül 933 volt a férfi és 233 a nő. Ezek közül 619 szlovák állampolgár volt, 9-en Európai Uniós tagországból származtak, 538-an pedig az úgynevezett harmadik világból. A feltárt törvénytelenségek következményeként az érintett felekre a Nemzeti Munkafelügyelet több, mint 2 millió euró büntetést rótt ki.

Miroslava Skičková, a Nemzeti Munkafelügyelet igazgatónője arra is rámutatott, hogy a 9 embernél kevesebb alkalmazottal rendelkező kis vállalkozósok esetében sok helyen azt tapasztalták, hogy nincsenek tisztában a törvényekkel, és ezért nem minden esetben lehetett az illegális munkavégzést szándékos tettként kezelni. A Munkafelügyelet tett és tesz is azért, hogy ez a helyzet megváltozzék, de utána már nem  elnézőek. Tudni kell, hogy a Nemzeti Munkafelügyelet ellenőrei bármilyen időpontban – tehát nem csak a munkaidő alatt, hanem azon túl is, még este, sőt éjszaka és az ünnepnapokon is ellenőrizhetik az illegális munkavállalást és munkavégzést, melyre a Kobra névre hallgató speciális osztályt hozták létre.

Szlovákiában az értékelt időszakban Trencsén megyében találták a legkevesebb illegális munkavégzőt, míg a legtöbbet Pozsony-, Nyitra- és Kassa megyékben.

/szasz/