Akadozva, sok bosszúsággal történik a Szlovák Tudományos Akadémia állami kutatóintézeteinek közhasznú intézményekké való átalakítása. Mivel ezeket az intézeteket az oktatási tárca még mindig nem vette fel a regiszterbe a helyzet olyan kritikussá vált, hogy tegnap Kassán a tudományos akadémia nyolc kassai kutatóintézetének tudósai és munkatársai is tiltakozó összejövetelt tartottak.

Megállították a természetes életünket. Az emberek ahelyett, hogy a kutatásokkal, a konferenciákkal foglalkoznának, különböző dokumentumok előállítását végzik, amelyek állítólag hiányoznak a minisztériumnak – mondta ki nyíltan Peter Samuely professzor, a Szlovák Tudományos Akadémia alelnöke kassai kollegái előtt, azt is hozzá téve:  „Ezeket már mind leadtuk, noha továbbra sem vagyunk biztosak abban, hogy az oktatási minisztérium elismeri, és transzformál minket úgy, ahogy a törvény megszabja.

A vonatkozó törvény a Szlovák Tudományos Akadémia valamennyi szervezete közhasznú kutatóintézetté válásának időpontját 2018. július 1- ben határozza meg. Az akadémia szerint a probléma az, hogy az oktatásért és a tudományért is felelős minisztérium ezeket az intézeteket a regiszterbe még mindig nem iktatta be, amelyek így most jogi vákuumba kerültek. Ennek a hatása abban is megmutatkozik – mondta a nagygyűlésen Ján Gálik az akadémia kassai neurobiológiai intézetének igazgatója, hogy a kísérleti célokra tartott állataik takarmányozását, a biológiai hulladék elszállítását most csak egy civilszervezet anyagi támogatásával tudják megoldani, de félő, hogy akár az áramszolgáltatást is kikapcsolhatják náluk, ha a számlákat nem fogják kifizetni, de erre most lehetőségük sincs, mert pillanatnyilag érvényes számlájuk sincs. „Arra már nem is merek gondolni, hogy milyen veszteség érne, ha a mínusz 80 fokos fagyasztóinkban megsemmisülnének a munkáink”- szögezte le az igazgató.

A kialakult helyzetről portálunknak két magyar kutató is  nyilatkozott. Dusza János professzor, az anyagkutató intézeten belül létrehozott  Promatech központ vezetője így fogalmazott:  „ Nem csak én, de a körülöttem levő emberek is idegesek. Konferencia időszakot élünk át. Én magam három konferencián voltam  most, és mindenütt  magunk fizettük az utat, a szállodát meg más kiadásokat is. A fiataloknál ez most nagy érvágást jelent. Szóval: ideges a hangulat.“

Orosz Miklós kutató, Parazitológiai intézet: „A legszomorúbb az, hogy nem érezzük magunkat biztonságban, és sajnos, hogy ilyen dolgokkal kell foglalkoznunk és nem tudunk száz százalékban  a kutató munkánkra koncentrálni. Aggasztó, hogy ebben a helyzetben gondok lehetnek nem csak a fizetésünkkel, hanem például az új projektek aláírásával , vagy a már  folyamatban levő projektekkel is. Tehát ameddig ez nem intéződik el, sajnos nem érezzük magunkat biztonságban!“

A kassai tudósok tiltakozó nagygyűlésén egy petíciót is aláírtak a résztvevők, melyben a helyzetük rendezését, a nyugodt kutatómunka alapfeltételeinek biztosítását követelik, de azt sem kizárva, hogy sztrájkba lépnek, ha a minisztérium nem cselekszik.

/szasz/