Advent első vasárnap délutánján Kassán, a Pasztorációs Központ /Vrátna 5./ kiállító helységébe – rendhagyó szándékkal – egy nem szokványos kiállítás megnyitójára hívták   Gazdag Mária és férje baráti körét – és mindazokat, akik jelenlétükkel és pénzadományukkal segíteni szeretnének a nehéz élethelyzetbe került gyerekeken.

Ezen a kiállításon Gazdag Mária azokat a csodálatos horgolt kompozícióit mutatja be, amelyek a négy évszak: a tavasz, a nyár az ősz és a tél ihletésében kerültek ki ügyes kezei alól, illetve a tűz, a víz, az ég és a föld számára is meghatározó jelentőségéből. Ez utóbbival kapcsolatos az is, hogy a kiállítás megnyitása Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című mélyreható versével kezdődött, amit Marika először tizenkilenc éve a televízióban Lukács Sándor színművész előadásában hallott – és a mai napig sem tudja elfelejteni! Ez a vers így szól:

Fák, csillagok, állatok és kövek 
szeressétek a gyermekeimet. 

Ha messze voltak tőlem, azalatt 
eddig is rátok bíztam sorsukat. 

Énhozzám mindig csak jók voltatok, 
szeressétek őket, ha meghalok. 

Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek, 
szeressétek a gyermekeimet. 

Te, homokos, köves, aszfaltos út, 
vezesd okosan a lányt, a fiút. 

Csókold helyettem, szél, az arcukat, 
fű, kő, légy párna a fejük alatt. 

Kínáld őket gyümölccsel, almafa, 
tanítsd őket csillagos éjszaka. 

Tanítsd, melengesd te is, drága nap, 
csempészd zsebükbe titkos aranyad. 

S ti mind, élő és holt anyagok, 
tanítsátok őket, felhők, sasok, 

Vad villámok, jó hangyák, kis csigák, 
vigyázz reájuk, hatalmas világ. 

Az ember gonosz, benne nem bízom, 
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom. 

Igaz rokon, hozzátok fordulok, 
tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok; 

Tűz, víz, ég és föld s minden istenek: 
szeressétek, akiket szeretek.

Ez a hangfelvételről bejátszott megható vers Pásztor Zoltán kassai püspöki helynök kiállításmegnyitó beszédére is kihatással volt. Ö egyebek mellett ezeket mondta: 

Amikor Mária ezeket a munkákat fogalmazta és két kezével megszülte, akkor a négy évszakról és az őselemekről: a földről, az égről, a levegőről, a vízről és a tűzről nevezte el. Ezekben a munkákban ott van a szeretete, a türelme, mert minden egyes szemet, amit meg kell kötni, azt valamilyen összpontosítással kell megcsinálni. Szent Ignác úgy fejezte ki, hogy a szeretetet inkább tettekben kell megnyilvánítani, minthogy szóban. Mária ráérzett arra, amit a társadalomban talán kötelessége minden embernek figyelembe venni – vagy emberi kötelessége figyelembe venni -, amiről Szent Pál apostol így ír: Viseljétek egymás terhét! Természetesen mindenkinek megvan a maga keresztje – mondjuk köznapiasan, hogy megvan a maga baja. De, ha ebben a pillanatban nincs valamilyen súlyos problémám, nehézségem – akkor gondoljak a másikra, mások gyermekére!“

Gazdag Marikaék a Kassai Pasztorációs Központtal – valamint azokkal, akik december 3-ig 14.00-17.00 óra között még megtekintik ezt a kiállítást és úgy érzik, hogy ők is támogatnák a nehéz élethelyzetbe került gyerekeket, azok tetszés szerinti pénzadománnyal még hozzájárulhatnak a segélynyújtáshoz – afféle kellemesen meglepő karácsonyi ajándékként.

/sz/