Az első gyertyát az idén november 27- én, vasárnap gyújthattuk meg az adventi koszorún, ezért nagyon is aktuális, hogy az elkövetkező héttől a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában is elkezdődjön a ráhangolódás az adventi időszakra, a karácsonyi készülődésre. Ennek jegyében immár hagyományosan hívja meg az iskola a kassai magyar óvodák, a Szádellő és a Žižka utcai, valamint a Református Magyar Óvoda nagycsoportosait adventi foglalkozásokra, ami egyben a gyerekek iskolai beszoktatási programjának a része is. A mintegy harminc vendéget a napközis diákok és nevelőnök által már előzőleg karácsonyi díszekkel feldíszített előtérben fogadták a vendéglátók.

A foglalkozásokra az első osztály tantermében került sor, ahol az alsó tagozatos tanító nénik felügyelete mellett előkerültek a színes papírok, rajzlapok, ollók és a ceruzák. A gyerekek nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, ami karácsonyi díszek és dekorációk tervezéséből és elkészítéséből állt.

A kreatív munka végeztével a vendég gyerekek a tanító nénik kíséretében levonultak az iskola tornatermébe, ahol csatlakoztak hozzájuk az óvodások meghívott szülei és a Rákóczi Szövetség képviselői is. A Beiratkozási Program keretén belül először is az iskola elsősei kedveskedtek a vendégeknek egy aktuális népi játékkal, a Lucázással. Ezután az iskola igazgatója, Csurkó Éva köszöntötte a jelenlévőket, majd Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség munkatársa szólt a szülőkhöz, kiemelve a magyar iskolaválasztás jelentőségét. A Rákóczi Szövetségtől még könyvet és édességet is kaptak ajándékba a gyerekek. Ezt követően

mutatkozott be a jelenlévőknek Balatoni Kata néptáncpedagóus, aki Csillagrege – Advent a Kárpát – medencében című könyvét ismertette, amelyben 50 adventi dalt, 30 mondókát és köszöntőt gyűjtött össze az egész Kárpát – medencéből. A bemutatóba Kata a jelenlévő gyerekeket is bevonta, akik különböző interaktív játékokban vehettek részt a lucázástól kezdve a boszorkányok keresésén át egészen a kis Jézus ringatásáig.

A gyerekek sok élménnyel gazdagodva térhettek haza szüleikkel és nem utolsó sorban azzal a tudattal büszkélkedve, hogy ők is hozzátették a kezük munkáját a családi karácsonyfa feldíszítéséhez.

Tóth Mónika