Újkori hagyománynak számít, hogy a Rákóczi Szövetség iskolatáskát ajándékoz azoknak az iskolakötelessé váló gyerekeknek, akiket a szüleik a határon túli magyar térségekben magyar tanítási nyelvű iskolába íratnak be.

Csáky Csongornak, a Rákóczi Szövetség elnökének a portálunkhoz eljuttatott értsítőjéből megtudtuk, hogy ezekben a napokban a Felvidékre 3700, Erdélybe 3500, Vajdaságba 1500 táska jut el a magyar iskolába iratkozó kisgyermekekhez. A kárpátaljai gyerekekre is gondolnak 1800 táskával és bíznak abban, hogy ősszel ők is átvehetik majd. A királyhelmeci magyar alapiskolában viszont már ma, április 22-én, pénteken 15 órakor 27 magyar iskolába íratkozó gyermeknek ünnepélyes keretek között adják át az iskolatáskákat.

Ezekben a hetekben döntenek a külhoni magyar szülők iskolakötelessé váló gyermekeik jövőjéről. Akit szülei hat-hét évesen magyar iskolába íratnak, az jóeséllyel felnőttként is magyar lesz. A külhoni magyar családok döntése meghatározó. Gyermekük magyar iskolába íratásával nemcsak iskolát, hanem magyar jövőt is választanak – fogalmazott  Csáky Csongor

/sz/