Japán 1920-ban létesített diplomácia kapcsolatot az akkori Csehszlovákiával. E történelmi esemény közelgő 100. évfordulója alkalmából Japán Szlovákiai Nagykövetsége 100 japán cseresznyefát ajándákozott Kassának. Azért ezt, mert Japán nemzeti jelképe a cseresznyevirág  /japánul szakura/.

Míg egy évszázada Kassán japán jelenlétről nem lehetett beszélni, most már igen. Japán bizonyos autóipari alkatrészek gyártására a Kassai Repülőtér melletti ipari parkban 2018 júniusában nyitotta meg a Minebea Slovakia elnevezésű üzemét.

50 japán cseresznyefát – melynek csodálatos virágai vannak, de termést nem hoz – még ez ősz folyamán kiültetik az üzem szomszédságában. A további 50 japán cseresznyefát Kassa városa kapta. Jaroslav Polaček főpolgármester a sajtó tudtára hozta, hogy ezeket a valóban csodálatos virágokat hozó japán cseresznyefákat a város három helyszínén: a botanikus kertben, a Štúr utcában és az újvárosi Katkin parkban ültetik ki. Eredetileg ezt tavasszal, a centenárium évében akarták kiültetni, de a szakemberek javaslatára már most ősszel sort kell rá keríteni. A két méter magas japán cseresznyefák tehát november közepéig földbe kerülnek, és a jövő év tavaszán már virágozni is fognak.

/sz/