Ma reggel 9.00 órai kezdettel tartotta meg alakuló ülését Kassa város új képviselőtestülete. Az ülés első része a protokollnak megfelelően ünnepi ceremóniával zajlott. Az új főpolgármestert Jaroslav Polačeket, aki a novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként indult, de élvezte az SaS, a KDH, az SMK-MKP, a Nova és az OKS jobboldali pártok támogatását és 29 157 szavazattal megnyerte a választásokat – a regnáló Martin Petruško /Smer/ főpolgármester-helyettes vezette be az ülésterembe.
A himnusz elhangzása után Petruško köszöntötte a 41 tagú új képviselőtestületet és az eskütételen megjelent vendégeket – köztük Rudolf Šchustert, korábbi köztársasági elnököt. Az új főpolgármesternek és a képviselőknek azt kívánta, hogy sok pozitív döntést hozzanak Kassa javára, mégpedig azért, hogy a megbízattatásukat jó érzésekkel tudják majd befejezni.
Jaroslav Polačeknek a főpolgármesteri jelvényeket: a város aranyláncon függő címerét, a város pecsétjét és a főpolgármesteri palástot Hajdú Mária a Kassa-városi Leváltár igazgatónője adta át. Azért ő, mert a korábbi főpolgármestert, Richard Rašit közben a kormány alelnökévé nevezték ki és ezeket a jelvényeket a törvény szerint le kellett adnia a levéltárba, a helyettese ezeket nem viselhette.
Jaroslav Polaček – akit a történelmi források szerint Kassa 220. főpolgármesterének választottak meg – az eskütétele után arról biztosította a kassaiakat, hogy a főpolgármesteri iroda ajtaja nyitva lesz előttük, mint ahogy a magisztrátus dolgozói, a városi üzemek igazgatói előtt is, mert örömmel meghallgatja a javaslataikat.

A Kassai Önkormányzat Képviselő Testületének 41 tagja van, akik közül 25-en újoncként kezdik el ezt a megbízatást. A 41 képviselőből 18 független, 17 jobboldali, 4 pedig baloldali pártok érdekeit képviseli, 2 olyan képviselő is van, akiket sehova nem soroltak be. A képviselői esküt Ladislav Rovinský olvasta fel.

/szasz/

Borítókép: Košice:dnes