Figyelem, figyelem, közhirré tétetik,a farsangi ünnep most elkezdődik! Ide gyűjjön apraja, nagyja, aki a maskarát látni akarja! Aki itt van, haza ne menjen, aki nincs itt, az is megjelenjen!

Az iskola alsó tagozatának életében különösen várt esemény a farsangi mulatság, amikor egy kicsit a feje tetejére áll minden. A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában a nagy vigasság napja február 5-re esett.

A jelmezbálra az alsósok hetek óta készültek, ami jócskán megmozgatta képzelőerejüket és kreativitásukat. A téli szünidő után az előtér is megváltoztatta ruháját, a karácsonyi hópelyheket lufik és karneváli díszek váltották fel. A gyerekek a tanítási órákon mókás versikéket tanultak, és megismerték a farsangi szokásokat. A napközi otthonban is készültek a különféle maszkok és dekorációk, de még a mesék is ehhez a témakörhöz kapcsolódtak. Délutánonként a napköziből általában zeneszó hallatszott, a harmadikos és negyedikes lányok teljes erőbedobással próbálták a bemutató táncukat.

Végre elérkezett a várva-várt nap a farsangi jelmezbe bujtatott tornateremben.

„Adjon isten minden jót, drága jó bort, olcsó sót,
jó kenyeret, szalonnát, melléje meg pogácsát!”

A farsangi mondóka skandálása után Libavonaton vonatozva jelentek meg az osztályok, ahol bemutatkozott a maskarába bújt társaság. Megelevenedtek a rajzfilm- és mesefigurák, a filmsztárok. Az idén is tucatjával vonultak a királylányok, a szuperhősök, varázslók, katonák, tündérek, boszorkányok, bohócok és kalózok, de nagy sikere volt a doboznak, ceruzának,popcornnak,a kertésznek, Harisnyás Pippinek is.

A harmadikos és negyedikes lányok táncával vette kezdetét a mulatság, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. Aztán volt kacsatánc, szerelemvonat, limbóhintó, tviszt. A táncparkett az utolsó pillanatig mindig tele volt. A táncok szünetében a farsangi forgatag ügyességi versenyeket játszott.

A szülők is aktívan kivették részüket a jelmez-és a finom frissítők készítéséből. Az ínycsiklandozó falatok tömkelegéből válogathattak a farsangozók. Elmaradhatatlan volt a finom farsangi fánk is.

Mint mindig, most is a délután legizgalmasabb eseménye, a bál tetőfoka, a tombolasorsolás és a maszkok kiértékelése volt. Minden osztályból a szigorú zsűri a három legkreatívabb maszkot díjazta. Gazdára talált a rengeteg ajándék.

A bál végén mindenki kissé fáradtan, de élményekben gazdagon tért haza. Lehetett tervezni a következő év meglepetéseit

TM