Január 21-én a II-es számú Kassai Járásbíróság egy olyan ítéletet hozott, mely szerint Kassa városa, akkor még Richard Raši vezetése alatt megsértette a helyi lakosok méltóságát és magánélethez való jogait, valamint etnikai alapon diszkriminálta őket a Nižné Kapustníky romatelep felszámolása során. Minderről a Európai Roma Emberi Jogi Központ informálta a sajtót, mely harmadik félként volt jelen az eljárásban.

Az ítélet alapján a városnak fejenként 1000 eurót kell kifizetnie a felpereseknek, akik kilencen vannak. Az ítélet egyelőre nem jogerős. A felperesek azzal érvelnek, hogy a házaik lebontása során a város nem kínált fel számukra más lakóhelyet, így hajléktalanokká váltak. A kilakoltatás bírói végzés vagy egyéb más szerv döntése nélkül ment végbe és az érintetteket nem tájékoztatták előre.

A magisztrátus szóvivője, Vladimír Fabian nyilatkozata szerint a város vezetése majd az ítélet írásos formában való megérkezése és annak áttanulmányozása után ad ki közleményt. Elmondta továbbá, hogy a város további jogi lépéseket tervez az ügyben.

A romatelep felszámolására 2012. október 30-án került sor, összesen 156 lakosa volt. A város akkor azzal érvelt, hogy nem a romák öncélú kilakoltatása volt a cél, hanem az emberi életet és egészséget fenyegető általános veszélyek megszüntetése, valamint problémát okozott a helyi melegvíz-vezeték rongálása és az illegális szemétlerakatok is.

Borítókép: Korzár, 2012