Holnaptól már a Chi3 Polgári Társulás bérli a Nyugat városrészben található legendás Družba mozit, ma ugyanis a város vezetősége aláírta az évi 1 eurós bérleti szerződést. A mozit a társulat egészen 2047-ig bérelheti, üzemeltetését pedig legkésőbb hét éven belül meg kell kezdenie.

Az új bérlő a szerződésben arra is kötelezte magát, hogy két éven belül kidolgozza az épület felújítását illető projektdokumentációt. Ám magán az épület külsején csak olyan változásokat vihetnek véghez, amelyek nem változtatják meg az eredeti alakját.

„Azonnal megkezdjük a munkálatokat. Az első szakasz a projektek előkészítését foglalja magába, a második pedig magát az építési munkálatokat. Hatalmas kihívással nézünk szembe, ami a mai napon valós alakot öltött. Munkába fogunk, hogy a Družba mozit művészeti, kulturális célokra, valamint koncertek, színházi előadások, kongresszusok, táncos események és hasonló célokra használhassuk fel.” – nyilatkozta az esemény kapcsán Milan Antol, a polgári társulat vezetője.

A szerződés aláírása kapcsán Jaroslav Polaček főpolgármester úgy nyilatkozott, a cél az, hogy a mozi eredeti formájában maradjon fenn, mivel a város egyik ikonikus építményéről van szó. Hozzátette azt is, hogy a város az uniós források segítségével is hozzájárulna a felújításához, amely jelentősen megnövelné annak gyorsaságát. Emellett a mozi Kassa akciótervének is a részét képezi.

A felújított mozi vizualizációja

A polgári társulás terve az, hogy az 1973-ban épített mozi épületéből 4,5 millió euró felhasználásával egy multikulturális központot hozzon létre, amely számos különböző művészetnek adna otthont. Valamint tervben van egy vendéglátóhely/büfé kialakítása is a látogatók számára.

Forrás, képek: Kassa Városa