Volt egyszer egy svéd diplomata, Raoul Wallenberg, aki Magyarországra kerülve embereket mentett. Embereket, mert ember volt, humánus lélek, akiből nem veszett ki az együttérzés, az empátia, a segítőkészség.  Méltán nevezhető a Humánum Lovagjának.

A „Wallenberg nyomán” című vetélkedő elsősorban neki állít emléket nem megfeledkezve a többi embermentőről sem. A vetélkedő januári budapesti döntőjét – felvidékiként első ízben – Hrčka Alexandra, Faber Levente és Gabera Erik iskolánk, a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola diákjai nyerték.

A dicsőségen kívül egy svédországi utazásban részesültek.  2018. 4. 12. -15. között Stockholmban jártak, és egészen bizonyosan visszamennének. Programok, látnivalók sora várta őket: A Wallenberg Academy tanintézmény bemutatta a működésének alapelveit, a magyar nagykövetség fogadta a csapatot, majd a magyar nagykövetségi rezidencián a csapat bemutatta a mi iskolánkat, és ismertette a verseny menetét , ezután eszmecserére nyílt lehetőség a magyar, szlovák, izraeli nagykövettel, ill. a holokauszt néhány túlélőjével, a The Living History Forum múzeum tárlata rávilágított a propaganda hatásaira, az Armémuseum bemutatta a svéd hadviselés korszakonkénti jellemzőit, valamint a versenyhez kapcsolódó Raoul Wallenberg irodáját, személyes dolgait, az általa kibocsátott menleveleket, megtekintették Wallenberg szülőházának maradványait, a Vasa Museum egy lenyűgöző 1628 –ban elsüllyedt, az iszapban kitűnően konzerválódott hadihajót tárt fel, a drottingholmi királyi palota a barokk királyi rezidenciába kalauzolt, viking vásár pedig középkori vásári fergeteget varázsolt.

Rendkívül élménydús, látnivalókban gazdag programokról gondoskodott a szervezőbizottság. Köszönet érte!

Spisák Veronika