A tél már az ajtókon kopogtat. Kassán a hagyományos karácsonyi vásár Mikulás előestéjén, december 5-én, a Fő utcán lévő karácsonyfaégők meggyújtásával kezdődik és december 23-ig tart.

Rengeteg újdonság várja az érdeklődőket az ünnepek alatt. A karácsonyi díszítés idén egy kicsit gazdagabb lesz.

„Az éneklő szökőkút fényekben pompázik majd, amelyhez 3D halacskákat is beépítenek. A Szent Erzsébet-dóm is színes fényeket kap az adventnek megfelelően: advent második és negyedik vasárnapján lila, a harmadik vasárnapon pedig rózsaszín fényekbe öltözik. A kassai karácsony első napján úgy világít majd, mint egy csodálatos karácsonyfa,“ – mondta a város főpolgármestere, Richard Raši.

A karácsonyi rádió sem hiányzik majd, december 18-tól pedig jégszobrok fogják díszíteni az éneklő szökőkút mellett lévő parkot. A parkban ismét látogatható lesz a Cencúľovo nevezetű gyermekváros, amelyet az érdeklődők a színház és az Immaculata között találhatnak meg. A kicsiket itt majd a különböző alkotóműhelyek és a Disney-mesefigurák szórakoztatják. Az Alsó Kapunál (Dolná brána) az érdeklődőket egy óriási betlehem várja.

A KARÁCSONYI PROGRAM ÉS EGYÉB ÚJDONSÁGOK

A kassai karácsony időtartama: 2014. december 5.-23.
A kezdőprogram már az első adventi vasárnapon, november 30-án kerül megrendezésre. A 19 napig tartó rendezvénysorozat idején több mint 1300 résztvevő lép majd fel, a programok időtartama 90-120 perc. A jókedvről olyan fellépők gondoskodnak, mint például az amerikai X-factor verseny résztvevője, Nicole McCloud, Jaroslav Dvorský, Gustáv Brom fúvózenekara, Vlado Valovič, Filip Tůma, Tomáš Buranovský, Lukáš Adamec, Marián Čekovský BAND és még sokan mások.

HELYSZÍNEK:
Az IMMACULATA előtti színpad – a mindennapos fő rendezvények helyszíne, mesevetítés hétfőtől csütörtökig 16.00-tól 17.00-ig (Slovenské večerníčkové seriály az RTVS archívumából)
DJ karácsonyi rádió – tavaly az élő mixelt zene és az odalátogatók kívánságainak teljesítése nagy sikert aratott, így idén, vasárnap kivételével, minden nap este 21.00-ig (pénteken és szombaton 22.00-ig) hallható lesz a zene a fő rendezvények után
Az IMMACULATA mögötti park – Cencúľovo birodalom (péntek, szombat) – interaktív alkotóműhelyek, Disney-mesefigurák
Az éneklő szökőkút parkja – ez a park is jobban feléled, mint ahogy azt az előző években megszoktuk. December 18-án megkezdődik a jégszobrok faragása. A jégszobrászat nem hivatalos himnusza is elhangzik majd, az érdeklődőket gazdag kísérőprogram várja.
A történelmi városháza (Historická radnica) – Kassa város hagyományos karácsonyi koncertje alatt az idelátogatók egy kicsit más zenét hallhatnak majd, mint az előző években. Rengeteg mesés kívánság, meglepetés és beteljesült álmok! A rendezvény során először lép fel külföldi vendég.
Alsó Kapu – Betlehem (Dolná brána) – a kassai mesés karácsony tartós pillére, az adventi vasárnapokon különböző programokkal várják az érdeklődőket. A tavalyi kisebb koncertprogramhoz képest az idei (november 30., december 7.,14. és 21., 17.00-tól 19.00-ig) gazdag és különleges újdonságokkal lesz tele, mint például egy óriási betlehem vagy az alkotóműhelyek. A szervezők több új ill. megújult programmal várják az odalátogatókat: COCA COLA kamion, Mikulás-napi futás az ACTIVE LIVE projekt keretein belül.
Orbán-torony – az adventi koszorú helyszíne

A KARÁCSONYI VÁSÁROK
A téli időszak elengedhetetlen része a közkedvelt karácsonyi vásár. Minden nap 9.00 és 22.00 óra között 54 sátor áll majd gazdag áruválasztékkal az érdeklődők rendelkezésére. A már hagyományos, finom specialitásokon, borokon és mézsörökön kívül nem hiányoznak majd a kézzel készített termékek sem: karácsonyi díszek, gyertyák, olajfestmények, kerámiák, kézzel festett üvegórák, ékszerek és egyéb fából készített termékek.

Polgármesteri puncs
A tavalyi, nagy sikert aratott puncsárusításnak köszönhetően, mely során 19 553,26 €-t sikerült összegyűjteni, idén is támogatják a rászorulókat. Az eladott puncsokból befolyt pénzösszeget az alábbi szervezetek között osszák majd szét:
TK ELLEGANCE / Štúdio zdravia (Kassa), A Szlovák Vakok és Gyengénlátók Szövetsége (Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska), a kassai kerületi központ és A gyermekotthonban élő gyermekek barátainak társasága (Spoločnosť priateľov detí z DD) – Úsmev ako dar.

SZILVESZTER
Gyermekszilveszter
– helyszín: történelmi városháza (Historická radnica), Fő utca 59
Délelőtt 10.00-kor veszi kezdetét a 2015-ös új esztendő ünneplése mesékkel, dalokkal és sok meglepetéssel egybekötve. A varázslatokkal és bűvöletekkel teli délután, továbbá az élő gyermekdiszkó műsorvezetője Richard Herrgot és Silvestrík.

Szilveszter a Fő utcán
A fergeteges zenés-táncshow, mellyel az odalátogatók elbúcsúztathatják az óévet, az Immaculata szoborcsoportnál veszi kezdetét 20.00 órakor. Az új évet nagyszabású tűzijátékkal köszöntik majd. Közreműködnek: VIDIEK Janko KURIC-cal, GIPSY KINGS REVIVAL, ARAŇA, ŠARIŠAN népi cimbalmoszenekar, DJ PEPO és még sokan mások.

Kassa főpolgármestere, Richard Raši is nagyon várja már a meghitt baráti találkozásokat, az ünnepi díszben és fényekben pompázó utcákat, gazdag karácsonyi programokat:

„Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új esztendőt kívánok minden kedves kassai lakosnak és idelátogatónak. Kívánom, hogy egész évben legyenek egészségesek, boldogok és elégedettek,” – fejezte ki jókívánságait a főpolgármester.

 

Forrás: kosickespravy.sk