szerkesztő: Filip Orsolya

Eperjes polgármesternője, Andrea Turčanová (KDH) ma a Szlovák Vasúttársaság vezetőjével, Anton Ružbarskýval tárgyalt a két város közötti vasúti közlekedés lehetséges innovációiról.

A polgármesternő szeretné, ha Eperjes és Kassa között gyorsabbak lennének a vasúti járatok, illetve azt, hogy modernebb szerelvények közlekednének, mivel szerinte ez csökkentené az autóforgalmat.

Biztos abban, hogy ezek az újítások pozitív változást hoznának Eperjes közúti forgalmában is. Hozzátette, hogy naponta a város lakosságának tizede utazik vonattal csak az egyik irányba. „Ezek az utasok főként iskolába illetve munkahelyre igyekvő eperjesiek, akik örömmel fogadnák a fent említett változtatásokat.” – mondta Turčanová.

Szerinte hasznosnak bizonyulnának az expressz járatok, amelyek a két város közötti távolságot 30 perc alatt tennék meg, a jelenlegi 40 helyett. Így konkurenciaképesek lehetnének az autókkal szemben.

A tárgyalás során új megállók kiépítésének ötletét is felhozta a városban, mivel azok így elérhetőbbé tennék a vasutat az egyes lakótelepeken élők felé is, ahol az áthalad. „Szintén létfontosságú a szerelvények modernizációja, mivel egyes darabok már inkább múzeumba valóak, mintsem személyszállításra.”

A városháza szerint a vasúttársaság figyelembe fogja venni a kéréseiket, amelyekből néhány akár már jövőre is megvalósulhat. A 2017/2018-as menetrendben azonban jelenleg még nem szerepelnek expressz vonatok a két város között.

Megemlítendő viszont, hogy néhány hete, több, mint egy fél év után, visszatértek a vonalra a modern, emeletes villamos motorvonatok.

Forrás: Prešov 24