Tegnap délután kassai házában váratlanul elhunyt Strausz János, minden idők egyik legnagyobb futball-legendája, az egykori legjobb kassai csapat, a VSS csatára. November 16-án töltötte be 75. életévét és arra készült, hogy december 14-én az Olimpiai klubban együtt fog ünnepelni az egykori nagycsapat további jubilánsaival. Sajnos, fizikai mivoltában erre már nem kerülhet sor, csak lelkiekben.

Strausz János 1942. november 16-án – az akkor még – Magyarországhoz tartozó Munkácson született, de már a gyerekkorát és ifjúságát is Kassán töltötte, ahol élete elválaszthatatlanul összekapcsolódott a futballal. Azon kevesek egyike lett, aki a csehszlovák első ligában 115 gólt szerzett a csapatának, ráadásul ezek közül 74-et fejjel. Kortársai közül rajta kívül csak Józsa László került még be a 100-asok klubjába. Strausz János klasszisát minősíti, hogy a 115 gólt mind támadásból adta, tehát egyet sem büntető rúgásból.

Strausz hűen ragaszkodott kassai csapatához. Ezt a várost futballistaként csak a tényleges katonai szolgálat idején hagyta el, amit Prágában, Táborban és Komáromban töltött le.

Az 1970-es években a szlovákiai magyar újságírók futballcsapata gyakran összemérte erejét a szlovákiai első ligában focizó magyar játékosokból összeállított válogatottal. Ennek a csapatnak is Strausz volt a leggólerősebb egyénisége. Gyorsasága és a váratlan cselei a mi védőinket is mindig meglepte. Ellene nehéz volt védekezni. A banketteken viszont az egyik legközvetlenebb, legnyíltszívűbb barátként viszonyult valamennyiünkhöz.

Talán az égi focimezőkön lesz még valamikor újra lehetőség arra, hogy együtt kergessük a labdát, mert ez a játék a szabadságot jelentette nekünk. Jancsi, várj reánk!

Szaszák Gy.