A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház és a Magyar Református Központ hagyományteremtő szándékkal e találó cím alatt: KASSA – ÉRT 2018 e hét végén: pénteken és szombaton Kassán rendezi meg az Északkeleti Református Találkozót. A gazdag tartalmú rendezvénysorozatnak három helyszíne lesz: a helyi református templom, a szomszédságában a múlt év őszén átadott kassai Magyar Református Központ székháza és a református parókia.

A kassai református gyülekezetet 1644 húsvétján I. Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége, Lórántffy Zsuzsanna alakította meg. A református hitéletet valló kassai polgárok az évszázadok folyamán a városuk kulturális, tudományos és szociális fejlesztéséért is sokat tettek. A mostani kétnapos rendezvény célja is a református jelenlét erősítése Kassán és környékén a kultúra és a vallás közös megélésén keresztül – erősítette meg szándékaikat Géresi Róbert püspökhelyettes.

Amint azt megtudtuk a rendezvénysorozatot a református templomban pénteken este 19 órai kezdettel Sebestyén Márta Kossuth – és Liszt Ferenc-díjas előadóművész koncertjével indítják. A szombati programból bizonyára sokan kíváncsiak lesznek Dienes Dénes egyháztörténész előadására, aki elmondja, hogy a reformáció után hogy jelent meg a protestáns hit a város életében, milyen szerepet töltött be Kassa ebben a folyamatban. A további előadások már inkább a jelen problémáira fókuszálnak.  Dr. Földi Rita pszichológus például a család szerepéről mond el megfogadni érdemes szakavatott tudnivalókat. Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke pedig azokat a kérdéseket veti fel, amelyekkel Európa új kihívásai közepette a kereszténységnek identitása megőrzése érdekében válaszokat kell találnia. Természetesen a nehezebb fajsúlyú témák mellett a találkozón a zenének is fontos szerepet szánnak, melynek repertoárját Sül Kinga, az egyházmegye zenei osztályvezetője rakta össze. Amint azt megtudtuk, rendhagyó lesz a rendezvény záró istentisztelete is, melyben az igehirdetéshez illő zenei részt a FIRESZ kórusa szolgáltatja, de a fellépők között ott lesz Berkesi Alex, a Voces Laudis és a nagyszerű énekes – Écsi Gyöngyi is.

/szasz/