E hét végén a Kassa-vidék egyik legszebb fekvésű településén, Debrődön pénteken és szombaton rendezik meg az újabban egyre nagyobb vonzerővel bíró Szent László Búcsút. A helyben élő legenda úgy őrizte meg, hogy amikor a hithű László királyunk a csatából jövet seregével Debrőd határába ért, már az ennivalójuk és a vizük is elfogyott. Ekkor Szent László az Istenhez fohászkodott segítségért. Az imája után lóra ült, mire a lova patkója nyomán egy forrás fakadt a sziklából, ami ma is bő vízzel csörgedezik.
Nos, e forrás feletti tisztáson Bátkay Domonkos, jászóvári prépost a szent király emlékére 1 500 körül egy templomot építtetett. Sajnos később a törökök ezt elpusztították, és a 19. században már teljesen romossá vált. Kétezerben pedig már csak a földből itt-ott kiálló mészkövek emlékeztettek az egykori épületre. Az emlékhely sorsa 2006-ban fordult jobbra, amikor e természetvédelmi tájon a hatóságok engedélyezték a régi alapokra egy úgynevezett növény templom felépítését, amit 2007-ben már fel is szenteltek. Ettől kezdve évről-évre egyre többen jönnek el a debrődi búcsúra.
A mostani alkalom rendezvényei már kétnaposak lesznek, és világi illetve egyházi tematikára oszlanak. Pénteken 16 órai kezdettel a Mátyás király emlékév alkalmából egy kiállítást nyitnak meg, majd a helyi kultúrházban ezt követően veszi kezdetét a népi gyermejátékok foglalkozás és a kézműves vásár. Az idei Szent László búcsút 17.45 órakor a helyi futballpályán Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere nyitják meg. Ezt követően három együttes ad koncertet. Elsőként Magyarország egyik legjobb együttese, a Csík Zenekar, majd a Beatrice és végül a Retrock Acoustic.
A búcsú igazi egyházi szertartására, az ünnepi szentmisére szombaton 11 órai kezdettel a falu feletti Szent László tisztáson, a Növénytemplomban kerül sor. Délután a közeli szabadtéri színpadon 13.30 órakor kezdődik az ünnepi műsor, melynek elején Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja mond köszöntőt. A kultúrműsorban a közönség a Debrődi Tűzikék népdalcsokrát, az Acoustic Gallery koncertjét, a Szepsi asszonykórus dalfűzérét, Bárdos – Simon Katalin zenés mesejátékát láthatja és Ágoston Anita valamint Tóth Olivér is bemutatkozik. Az ünnepség időtartalma alatt a Gömöri Kézművesek kirakodóvásárát is megrendezik és a szakmai fogásokat a gyerekeknek is megmutatják. A rendezők természetesen a tájjelegű ételekről, italokról is gondoskodnak. Rossz idő esetén a szent mise a debrődi szent Péter-Pál római katolikus templomban, az ünnepi műsor pedig a helyi kultúrházban lesz megtartva. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak!

/szasz/