Kassa 2016 első percétől kezdve Európa sportvárosának megtisztelő címét viseli, jóllehet a Hernád-parti város lakosai e kivételes esztendő sportrendezvényeinek sorozatát csak, a Három Királyok Napjának futóversenyével kezdték el. Az 5 kilométeres szakaszon hat kategóriában valamivel több, mint nyolcszázan mérték össze erejüket. A havas, jeges útvonalat a futóknak a felnőttek kategóriájában sem volt könnyű megtenni.

Kassa Fő utcáján rengeteg nézője volt az első sportakcióknak. Este a mindenki karácsonyfája előtti szabadtéri színpad előtt pedig ezrek várták, hogy Richard Raši főpolgármester ünnepélyes keretek között is megnyissa a Kassa Európa Sportvárosa 2016 –os esztendejét.

Richard Raši, Kassa főpolgármestere: Az Európa sportvárosa cím arról szól, hogy az egész Európának megmutassuk, miként tudjuk megmozgatni, sportolásra ösztönözni a kassaiakat. Az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig mindenki számára sok futást fogunk szervezni. Lesz 24 órás jégen futás az uszodában, fitnessz, gyakorlatok a parkban. De nagyon aktraktív akciók is lesznek. Olyanok, amik itt még soha sem voltak. Például a repülőtér kifutópályán is rendezünk futóversenyt egy Boeing típusú repülőgép fényénél. Olyan  nemzetközi események is lesznek, mint a Tolószékes Táncosok Európa Bajnoksága, vagy a felnőttek Világpohár Táncversenye – tehát rengetek nagyszerű esemény.

Kassa költségvetésében 2016-ban 1 millió 255 ezer eurót szánnak a sportra. 44 százalékkal többet, mint tavaly. Az idén minden lakótelepen atlétikai pályákat építenek. Felújítják és tovább fejlesztik az iskolák sportlétesítményeit is – hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki.