Az amerikai CNN hírcsatorna utazási portálja egy listát állított össze a szerintük látogatásra érdemes helyekről Szlovákiában. A listára Kassán kívül felkerült még Pozsony, a Magas-Tátra, Bajmóc, Lőcse, a Szepesi vár, Bártfa, Trencsén, Selmecbánya, az Alacsony-Tátra Nemzeti Park, illetve Késmárk is.

szerkesztő: Filip Orsolya

A CNN Travel portálja szerint a keleti metropolisz Szlovákia egyik ékessége, ezért egyetlen turistának sem lenne szabad kihagynia. Amíg Pozsony a nagyvárosi nyüzsgést képviseli, addig a kassai életet nyugalmasabbnak és konzervatívabbnak írja le, „tökéletes közép-európai város, melynek szépsége elragadó építészetében rejlik”. A turisták számára ajánlja meglátogatni az UNESCO listás Szent Erzsébet-székesegyházat, a kávé kedvelőinek a szecessziós építésű Slávia kávéházat, emellett pedig a hagyományos ízeket kínáló éttermeket.

Magas-Tátra

A portál leírása szerint a Tátra az Alpok olcsóbb verziója. Itt ugyanis minden sport kedvelője megtalálja a kedvének megfelelőt, kezdve a turisztikától a téli sportokig, de nem maradhat ki a sorból a rafting és a siklóernyőzés sem. Ha viszont a sportolás után kellő képen elfáradtunk, kipihenhetjük magunkat a közeli aquaparkokban.

Bajmóc

A CNN szerint Bajmóc tökéletes helyszín lenne bármilyen mese vagy fantasy számára. A várkastélyt Szlovákia leglátogatottabb műemlékének jelzőjével illették meg, illetve a fényképészek és Instagram-felhasználók Szent Gráljának is nevezik. Emellett megemlítik az állatkertjét és a közeli Csicsmányt is.

Lőcse 

Az ország legszebb városa címét a Fekete város nyerte el. A látogatóknak érdemes megtekinteniük a Szent Jakab-templom Lőcsei Pál mester faoltárját, majd ezt követően a portál egyenesen a Szlovák Paradicsomba irányít, olyan jellegzetes turisztikai látványosságokhoz, mint a Suchá Belá-szurdok, a Dobsinai-jégbarlang vagy akár a Tamásfalvi-kilátó.

Szepesi vár

Közép-Euróba legnagyobb kiterjedésű vára is megragadta az amerikai portál figyelmét, köszönhetően a csodás kilátást biztosító elhelyezkedésének is. E mellett ajánlják Szepesváralja, illetve a vár történelmét leíró múzeum meglátogatását is. Említést tesznek ezen kívül még a falu közvetlen szomszédjában levő Szepeshelyről is, illetve az itt található Szent Márton-katedrálisról, amely az egyik legszebb román stílusú templom az országban.

Bártfa

Az északkelet-szlovákiai kisváros a hamisíthatatlan középkori főterével varázsolta el a portált. Ha itt járunk, ne hagyjuk ki a Szent Egyed-bazilikát, valamint a Sárosi Múzeumot sem. Ha beteltünk a város csodálatával, vonuljunk át egy kis fürdőzésre Bártfafürdőbe.

Trencsén

Csák Máté városa szintén a várának köszönhetően került fel a listára. Emellett Trencsén volt a rómaiak legészakibb települése Közép-Európában.

Selmecbánya

A Selmeci-hegység erdeinek eldugott kincse Mikszáth Kálmánt is megihlette. A Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosában a látogatóknak a 18. századi barokk kálvária megtekintését ajánlják.

Alacsony-Tátra Nemzeti Park

A több mint 1000  kiterjedésű nemzeti park szintén országunk egyik legnépszerűbb kirándulóhelyeihez tartozik. Számos látványosságából a cikkbe a kristálytiszta vízű tavakkal teli Déményfalvi Szabadság-barlang került bele.

Késmárk

A CNN a Tátraalji kisvárost rendkívül érdekesnek találta, főleg építészetének változatossága miatt, kiemelve fatemplomot és az elegáns főteret. Figyelembe ajánlják továbbá a közeli Ólubló várának megtekintését is.

Forrás: Košice:dnes