A Szlovák Vasúttársaság tegnap jelentette be, hogy 2020-ig 85 új kocsi érkezik a hazai vágányokra, elsődlegesen a Zsolna-Prága és az északi Kassa-Pozsony vonalra. Az első példányokat már ebben a hónapban kipróbálhatják az utasok.

szerkesztő: Filip Orsolya

Filip Hlubocký ügyvezető igazgató elmondása alapján a társaság az Aufeer tervező céggel dolgozott együtt a kocsik felújításánál, kinek szolgáltatásait többek között már a Cseh Vasutak is igénybe vették. Hlubocký hozzátette, hogy ezzel a modernizációval azt szeretnék elérni, hogy az emberek pozitívabban lássák az állami vasúttársaságot, illetve növelni szeretnék az utasok számát is.

A modernizáció keretében 50 darab Nagyszombatban felújított Bmz típusú (korábban Bmeer) – kupés kocsi fogja szállítani az utasokat. A fával dekorált asztalok és belső tér mellett természetesen konnektorok és Wi-Fi csatlakozási lehetőség is részei lesznek az új kocsiknak. Ezen kívül csúszásgátló padló, ülések alatti USB-csatlakozó, felújított mellékhelyiség, tűzdetektor, LED világítás és elektronikus rezervációs rendszer várja majd az utasokat.

Ezen felül 35 darab teljesen új Bmpz és Ampz típusú nyitott teres kocsi is érkezik majd Ruttkáról. A kocsikat 160 km/h sebességre tervezték, 85 férőhelyesek, klimatizáltak, 230 V-os konnektorokkal és USB-csatlakozókkal, tűzdetektorokkal, valamint biztonsági kamerákkal vannak ellátva.

A tervezők az ülések kivitelezésénél a csicsmányi hímzés által inspirálódnak. Míg a második osztálynál a kék szín dominál, addig az első osztály kocsijainak színösszeállítása már egy tátrai naplementére emlékeztet sötétbarna és aranysárga színeivel. A bemutatott videóban szerepel egy étkező-/büfékocsi is, melynek tervezésénél az ország déli határain kanyargó Dunát vették kiindulópontnak, ám ez még csak vizualizáció formájában létezik.

Továbbá, a társaság idővel szeretné bevezetni a hivatalos jegyvásárló alkalmazást az Androidos mobiltelefonok számára, később pedig az iOS operációs rendszerre is.

Továbbra is kérdéses azonban, hogy sikerül-e a vasúttársaságnak teljesen kivonni a forgalomból a szocializmus idején gyártott, jobb napokat is megélt, sokszor hálókocsiból átalakított kocsikat, amelyek Kassa környékén is jelentős számban előfordulnak.

Forrás, borítókép: ŽSSK, Touchit.sk