Miközben egyedi karácsonyi ajándékok után kutattam az interneten, rábukkantam egy tehetséges kassai képzőművészre, Király Zsuzsára, aki különleges formában jeleníti meg Kassa nevezetességeit.

Zsuzsanna egy unikális technikával, linóleummetszetekkel foglalkozik, ami annyit takar, hogy linóleumlapokra viszi fel rajzait, amiket majd árokvésővel váj ki, ezt követően pedig sokszorosítja azokat. Ez a technika óramű-pontosságot igényel, hiszen az alapanyagból csak elvenni lehet, hozzáadni már nem. Tehát javítási lehetőség híján rontani sem lehet. Grafikusművészként nemcsak linóleummetszetekkel foglalkozik, hanem tollrajzokat is készít, emellett a digitális technológiákat is hasznosítja a művészetben.

Zsuzsa műveiben visszatérő motívumnak számít Kassa látképe. Elmondása szerint különös kötődéssel rendelkezik Kassa iránt, tekintve, hogy ő maga is kassai születésű. Leggyakrabban az Óváros ikonikus épületeit szokta megörökíteni, mint például a Kassai Nemzeti Színház, a Szent háromság temploma, illetve a Rodostói ház. A Szent Erzsébet-székesegyházról készült művek immáron a védjegyévé váltak mind tollrajzok mind festmények formájában. Ezek a művek legtöbbször külföldi megrendelésre készülnek, kassai gyökerekkel vagy kötődéssel rendelkező megrendelőkhöz.

Zsuzsa képzőművészeti tehetsége már gyermekkorában kibontakozott. Az általános iskolai tanulmányai alatt Fecsó Szilárd képzőművész keze alatt ismerte meg a linóleummetszés fortélyait, majd a gimnáziumi éveit művészeti tagozaton folytatta. Ezt követően besztercebányai képzőművészeti egyetem hallgatója lett, mesterfokon grafika és szabad képzőművészet szakon.

A jövőbeli tervei között szerepel egy nagyobb önálló kiállítás a Kelet-szlovákiai Galériában, amely összefoglalná az eddigi munkásságát az egyetem befejezésétől a jelenkorig.

Munkái főként az online platformokon érhetőek el. Instagramon a @zsux90 profilon, idén pedig elkészült a saját weboldala is: https://zsux90.wixsite.com/zsux . Ezenkívül rendszeres résztvevője belföldi és külföldi kézműves vásároknak is.

Pracu Eszter