Thurzófüred után a megye a lepusztult Szobránci fürdő területét is megvásárolná, hogy aztán felújítsa – derült ki Anna Terezková megyei szóvivő tájékoztatásából. A fürdő 2004-ben zárta be kapuit, a gyógyforrások azóta felhasználatlanok. Az itteni forrásvíz érdekessége, hogy tízszer annyi kénhidrogént tartalmaz, mint például a pöstyéni fürdő vizei. Emellett fluor és nátrium és megtalálható benne, alkalmas a borbetegségek, de más, emésztőszervrendszeri és mozgásszervi betegségek gyógyítására is. A fürdő területén négy vízforrás és három kútfúrás található.

„Szobránc fürdőt a szlovák Karlovy Varyként is emlegették, ami a hírnevéről és gyógyvizeinek minőségéről tanúskodik. Története egészen a 14. századba nyúlik vissza, kötelességünk ezt az örökséget megmenteni. A fürdő csaknem két évtizede hanyatlik, megvásárlásával az utolsó pillanatban érkeztünk. Thurzófüredhez hasonlóan ez a fürdő is egy olyan járásban található, amelyben nélkülözhetetlen az új munkahelyek és a fejlődést szolgáló lehetőségek kialakítása. Úgy véljük, a fürdő területének felújításával 80-120 új munkahely jönne létre a Szobránci járásban, ezzel együtt fellendülne a vállalkozói szektor és a turizmus is, valamint bővülnének a szolgáltatások.” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

A térség közelében olyan turisztikai célpontok találhatóak, mint a Tengerszem, a Vihorlat-hegység, a Šírava víztározó, Vadászfalva, Tiba és Dióska térségei, valamint Remetevasgyár. Közelségük pedig olyan szolgáltatásokra és attrakciókra nyithat igényt, mint a kerékpár- és csónakkölcsönzők, kerékpárutak, a gasztronómiai turizmus és agroturizmus.

A terület jelenleg egy tőketerebesi cég tulajdonában van, amely azonban felszámolás alatt áll. A 769 ezer eurós vásárlásról a megyei képviselők a testület október 25-i ülésen fognak dönteni.

Borítókép: Katarína Rybnická