Újabb szolgáltatásokkal bővül a Kassa Megyei Önkormányzat Rezervációs rendszere a háborús menekültek számára, a megye ugyanis biztonságos egyéni közlekedési lehetőségekhez szeretne hozzájárulni – tájékoztatta a sajtót Anna Terezková szóvivő.

Rastislav Trnka megyeelnök azzal indokolja a kedvezményezést, hogy a menekültek számának növekedése miatt szükségesnek látták az egyéni közlekedési lehetőségek bővítését az ideiglenes szálláshelyek felé. Nem szeretnék ugyanis, hogy a fuvart kínáló emberek visszaéljenek a menekültek helyzetével. Ennek értelmében meg szeretnék szólítani azokat az érdeklődőket, akik a saját autójuk általi ingyenes szállítással szeretnének segíteni. Bízik abban, hogy a menekültek ennek köszönhetően biztonságban eljutnak majd a céljaikba.

Az érdeklődők egy űrlap kiköltése által regisztrálhatnak az ukrajinaksk.sk oldalon. A központi diszpécsing bebiztosítja a sofőrök rendszerbe való felvételét valamint ellenőrzik a megbízhatóságukat. Ez magába foglalja a jogosítvány meglétének ellenőrzését, valamint, hogy az adott sofőr valóban a jármu tulajdonosa-e, illetve amennyiben nem, hogy van-e hivatalos engedélye a használatát illetően. Ha megfelel minden feltételnek, besorolják az érdeklődők közé. Az ingyenes fuvart az önkéntesek ajánlják majd fel az információs pontokon, tehát a határon vagy az állomásokon.

„A megye által biztosított ingyenes autóbusz közlekedést eddig csaknem 13 ezer, háború elől menekülő személy használta ki. … Szükség esetén a megyében üzemelő autóbusz-társaságok az IDS Kelettel együttműködve ismét készek bővíteni a járataikat.” – tette hozzá Trnka.

Forrás, borítókép: Kassa Megye Önkormányzata