November 27-én Révkomáromban a XXIII. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó megnyitó ünnepségén harmadik alkalommal adták át a 2012-ben elhunyt zseniális felvidéki középiskolai matematikatanár, Oláh György emlékére megalapított „Oláh György Magyar Matematikai Tehetség Díjat”. A verseny névadója negyvenkét éven át felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a magyar matematikai tehetségek felkutatásában, gondozásában.  Ezt a díjat évente annak a középiskolás korosztályú magyar diáknak ítéli oda az alapítókból álló kuratórium, aki a díj átadását megelőző tanévben kiemelkedő eredményeket ért el mindenekelőtt a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen, illetve a különböző Kárpát-medencei és nemzetközi matematikai versenyeken.

Az idén a kuratórium egy miskolci és egy kassai diáknak, Kekeňák Tamásnak ítélte oda ezt a nem mindennapi rangos díjat. Tamás a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola végzős diákja, aki már gyerekkora óta komolyan érdeklődik a természettudományok, de főleg a matematika iránt. Elkötelezettségét ez irányban édesanyja, Kekeňák Szilvia oltotta fiába. Tamás kiskorától számtalan hazai és nemzetközi verseny résztvevője, amelyek mindegyikén kiemelkedő eredményt ért el.

Ötödik éve tanulója a Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolának, a hosszú hétvégeken neves matematikatanárok előadásain vett részt.
2014-ben a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen a 2. helyet szerezte meg, de
2015-ben  már az 1. helyet harcolta ki. A Felvidéki Magyar Matematikaversenyen 2014-ben és az idén is egyaránt remekelt, mind a két alkalommal  a dobogó legfelső fokán végzett. A Kenguru Nemzetközi Matematikaversenyen 2014-ben a 2. lett, 2015-ben az 1. helyet szerezte meg. A Matematikai Olimpián is sikeresen szerepelt Tamás, hiszen az A kategória versenyében bekerült a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia szlovákiai csapatába és júliusban Thaiföldön versenyezhetett.

Az elmúlt tanévben Kassa megye önkormányzatától a diáknap alkalmából eredményei elismeréseként megkapta a „megye legjobb diákja” kitüntetést.

Gratulálunk Tamásnak és felkészítő tanárának, Kekeňák Szilviának, hogy kitűnő eredményeikkel öregbítették a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola hírnevét. Reméljük, Tamás gimnáziumi tanulmányai után is folytatja sikersorozatát, hisz ehhez minden feltétel megtalálható benne: természettudományos gondolkodás, problémaérzékenység, elkötelezettség, kreativitás, és nem utolsó sorban a kitartás.