Az idén az észtországi Tallinban rendezték meg a  diákok First Lego League robotépítő versenyének világbajnoki döntőjét, melyet a Hanesz Angelika vezette kassai Talentum csapata nyert meg.  A 2018-as világbajnok csapat tagjai: Kuczik Mária, Urbán Oszkár, Pándy Maximilián, Dávitko Olivér, Kovács Norman, Luby János és Pačuta Máté.

Csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy a kassai Talentum nevét már ismerik a világban, hiszen tavaly  Magoyában – a világverseny döntőjében – Dél Korea és Japán csapatát győzték le, de akkor Szingapurral szemben alul maradtak, és kénytelenek voltak az ezüst éremmel megelégedni. 2018-ban viszont már övék az aranyérem – ők a legjobbak! És ez már valamit jelent, hiszen az idén a világ különböző országaiban 35 000 csapatban több, mint 280 000 fiatal kapcsolódott be ebbe a versenybe.

A kassai Talentum csapata e kimagasló eredményét leginkább egy elmés találmányuknak köszönheti. Egy olyan detektort fejlesztettek ki, mely a vízvezetékekben az ID szám alapján a diszpécsernek előre jelezni tudja, hogy hol keletkezett meghibásodás és így a problémát gyors beavatkozással azonnal meg lehet oldani.

Gratulálunk a kassai robotépítő világbajnokoknak!

/szasz/