2017-ben is keresik a világ legjobb képességű fiatal robotprogramozóit. A képességek bemutatásához immár hagyományosan a First Lego League nemzetközi robotprogramozó verseny biztosítja a megmérettetés szakszerű feltételeit.

A verseny Közép-európai elődöntőjét február elején Debrecenben már meg is rendezték. Itt Lengyelország, Oroszország, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Magyarország 27 legjobb csapata mérte össze tudását. Számunkra külön öröm és büszkeség, hogy a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány programozó műhelyének csapata Hanesz Angelika és ifj. Szitás Zoltán mentorálásával a Robot Desing és a Lego Creativity Award kategóriákban az első helyen végzett, míg a Research projekt kategóriában a második, a Robot Game kategóriában a harmadik helyet szerezték meg – és így összesítésben a második helyen végeztek. A Kuczik Mária, Urbán Oszkár, Pándy Maximilián, Dávitko Olivér, Luby János, Kovács Norman és Pačuta Máté alkotta Talentum-csapat ezért ez év márciusában már Németországban, a közép-európai verseny döntőjében nyújthat még jobb teljesítményt.

Fontos elmondani, hogy a versenyt minden évben más témában hirdetik meg. Az idén az állatok és az emberek együttműködése a vezérgondolat. Ebben a tematikában a kassai csapat egy igen humánus projektet talált ki, mégpedig a denevérek megmentésére. A diákok tudomására jutott ugyanis, hogy a városokban a lakóházak szigetelésénél időnként előfordul, hogy a denevérek a burkolat alá szorulnak, és befalazzák őket. Noha a környezetvédelmi törvény kötelezi az építővállalatokat, hogy tegyenek ez ellen, de sokszor nem tudják elérni, hogy ezek a védett állatok előbújjanak a résekből. Nos, a szakemberekkel való konzultálás után a kassai gyerekek létrehozták a BatScape-et, ami egy PVC-csövön keresztül kivezeti a denevéreket a rejtekhelyükről, de vissza már nem engedi őket. Ez a készülék persze nem csak ennyit tud. A terelőcsőbe beépített Arduino mikroszámítógép segítségével meg is számolja a kimenő denevéreket, ami által a szakemberek pontos információkhoz jutnak, és így biztosítani tudják számukra az alternatív elhelyezést valahol az eredeti lakóhely közelében.

A kassai Talentum robotprogramozó csapatnak már okkal jó hírneve van. 2015-ben Saint Louisban, az Amerikai Egyesült Államokban, tavaly pedig a Spanyolországhoz tartozó Kanári – szigeteken megrendezett világbajnoki döntőn is ott voltak, ahol a Robot Desing kategóriában ők lettek a legjobbak, az első díjat nyerték el!

/szaszák/