A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány immár 8. alkalommal rendezte meg 2018. 1. 25-én a „ Wallenberg nyomán” című történelmi vetélkedőt, amelynek egyik fő célja, hogy a holokauszt a kollektív emlékezet részévé váljon. A vetélkedő emléket állít a vészkorszak áldozatainak, s mindazoknak, akik embermentőként helytállásukról tettek tanúbizonyságot egy embertelen időszakban, valamint, hogy felhívja a figyelmet a xenofóbia, rasszizmus, antiszemitizmus veszélyeire, a kisebbségek kapcsán felmerülő gondokra, s azok megoldására, egymás elfogadására.

A vetélkedő a tolerancia jegyében zajlott a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében. A rendezvény társszervezői a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, valamint az Élet Menete Alapítvány voltak.

A Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola Kassai Polgárok csapata a Felvidék egyetlen képviselőjeként jutott a döntőbe. Három fős csapatunk : Hrčka Alexandra, Faber Levente és Gabera Erik hosszú hónapok intenzív, igényes és tanulságos felkészülése után tanúsította helytállását.

A csapatnak facebook – profilt kellett működtetnie a verseny témáihoz illeszkedve, tudásalapú kérdésekre, ill. a HDK kiállításával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia. Ezt követően csapatmunkára került sor, 3 csapat dolgozott együtt egy fogalom kreatív bemutatásában.

A Kassai Polgárok a legjobb teljesítménnyel a vetélkedő első felvidéki győzteseként áprilisban egy 4 napos svédországi tanulmányúton vesz részt. A munka meghozta a gyümölcsét, most már csak: irány Svédország!

Spisák Veronika