A Kassai Állami Színház Operatársulata a 2016/17-es színházi évadot Magyarországon, a Sopron melletti Fertőrákos pazar Barlangszínházában zárja, ahol július 7-én és 8-án Giuseppe Verdi egyik legnépszerűbb négyfelvonásos operáját, a Nabuccot olasz nyelven adja elő. A Věžník Václav rendezte opera péntek esti előadásán a két főszerepet: Nabuccot – Geiger Lajos, Ismaelt – Tóbisz Titusz, a társulat két magyar nemzetiségű művésze énekli. Zachariasként Mikuláš Petert, Abigailként Fogašová Jolanát, Fenenaként Kállayová Vierát, főpapként Gubraľ Marekot, Abdalloként Baculík Antont és Annaként Zsigová Janettet láthatja-hallhatja a közönség. A szombatesti előadáson Nabuccot Bárta Martin, Ismaelt Kutsenko Maksym énekli. Érdemes emlékeztetni arra, hogy Verdi az első igazán elsöprő sikerét a Nabuccóval aratta, melynek ősbemutatója 1842-ben a milánói Tetro alla Scalában volt.

A kassai operatársulat itt a Fertőrákosi Barlangszínházban legutóbb két évvel ezelőtt a Parasztbecsületet, illetve a Komédiásokat adta elő, nagy sikerrel.

Hogy ezt az egykori kőfejtőt kulturális célokra is lehetne használni, az elsőként Dohnányi Ernőnek /1877 – 1960/, a híres zeneszerzőnek, karmesternek, zongoraművésznek jutott az  eszébe, de írásos emlékek arról maradtak fenn, hogy Kóh Frenc bariton a baráti társaságával 1937-ben többször is tartott itt műsoros énekesteket, természetesen akkor még fáklyák fényénél. Mivel a szabadtéri játékoknál az időjárás jelentette az előadás legnagyobb kockázatát, ezért terv született arra, hogy a kőfejtő kivájt csarnokait színházteremmé alakítsák át. A 743 férőhelyes Barlangszínház alapítója Várady György, a Győri Kisfaludy Színház egykori igazgatója volt. A remek akusztikájú teremben 1970. június 27-én tartották az első előadást. 1985-ben egy nagyobb átalakítást végeztek a létesítményen és a fejlesztések az Európai Unió segítségével tovább folytatódnak. A színháztér jelenleg 760 fő befogadására alkalmas nézőtérrel, fűthető székekkel, megnövelt területű, modern színházi fény- és hangtechnikával ellátott színpaddal, földalatti és felszíni kiszolgáló egységekkel rendelkezik.

Aki egy tartalmas hétvégét szeretne, annak is a figyelmébe ajánljuk a Fertőrákosi Barlangszínházat, hiszen a kassaiak után vasárnap Magyarország első számú jazz-nagyzenekara, a Budapest Jazz Orchestra Madai Zsolt jazz-dobos évek óta dédelgetett álmát valósítja meg, ugyanis zenei főhajtásként a Queen együttes életműve előtt tisztelegnek, ráadásul úgy, hogy a legendás Queen együttes dalait jazz-köntösbe öltöztetve a világon egyedülálló módon adják elő. E felejthetetlennek ígérkező esten a Budapest Jazz Orchestraval Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor működik közre.

/szasz/