Napvilágra jött a Lexikon Košičanov 1848-1938 (Kassaiak lexikona 1848-1938) első kötete, melyet a szerzők: JánGašpar, Eleonóra Blašková, Mária Mihóková az egykori Abaúj-Torna Vármegye Háza zsúfolásig megtelt dísztermében /jelenleg a Kelet-szlovákiai Galéria tartozéka/ mutattak be -Rudolf Schuster korábbi köztársasági elnök, ZdenkoTrebuľa, a Kassai Kerület elnöke és Richard Raši Kassa főpolgármestere közreműködésével.
A Kassaiak lexikona 1848-1938 első kötetében – közel 800 oldalon 1895 címszót dolgoznak fel ábécé-sorrendben az A- kezdőbetűtől az I-ig terjedően. Azokat a híres személyiségeket:bírókat, jegyzőket, kereskedőket, írókat, festőket, újságírókat, orvosokat, tanárokat stb. mutatják be, akik Kassa értékeit, kultúráját abban a korban gazdagították. A tárgyalt időszakról a közeljövőben a lexikon további két kötetének megjelentetését is tervezik, amik együttesen hatezer kassai egyéniségnek állítanak emléket.A lexikont a kassai Eguilibria kiadó adta ki. Az ötletgazda maga JánGašpar, a Kassai Tudományos Könyvtár igazgatója volt, aki a két említett kolleganőjével 2001- ben kezdte meg a hatalmas kutató munkát és 13 év után egy olyan munkát tettek le az asztalra, aminek Európa egy nagy városában sincs párja.
Ezt a szlovák nyelven írt lexikont alighanem magyar nyelvű kiadásban is érdemes lenne megjelentetni, hiszen Kassa magyar történelmi valóságáról tudósít.
/-szák/