Hiába riogatnak havazással, lehűléssel a meteorológusok, biztosra vehető, hogy Kassán 2018. február 22-én a Thália Színház színpadán teljes szépségében kinyílik a Montmartrei-ibolya. A társulat ezzel a bemutatóval bizonyítani fogja, hogy szimfonikus zenekar, énekkar és tánckar nélkül – kamara viszonylatok közepette – is sikerre vihető Kálmán Imre közkedvelt operettje, a Montmarte-i ibolya.

A színház vezetése – amint azt portálunknak Czajlik József igazgató elmondta – a művészszínházi produkciók mellett feladatának tartja, hogy a zenés darabok kedvelőinek az igényeit is kielégítse. A kamara-operett megrendezésével László Sándort,  újvidéki rendezőt, színészpedagógust bízták meg, akinek ez az első kassai bemutatkozása. De nem is egyedül jött a Hernád-parti városba. Kiváló színházi szakembereket hozott magával.  Munkájában Gyarmati Kata dramaturg,  Látó Richárd, a kecskeméti Katona József Színház karnagya, zeneszerző segíti, aki a Tháliában az igazi klasszikus hangzást virtuális hangszerekkel teremti meg. Gyenes Ildikó koreográfus viszont erre a zenére olyan táncosokat csinál a Thália Színház színészeiből, hogy ezután akár bármelyik táncszínház is alkalmazhatná őket. Mind ezek kiteljesedéséhez Csík György  teremti meg a díszleteket és a jelmezeket.

A fentebb említett szakmai csapathoz szorosan kapcsolódik Dégner Lilla, a darab főszereplője, aki az árva lányt Violettát alakítja. A Thália társulatában egyedül ő az, akinek operaénekesi végzettsége van, s ezért énekben a színésztársai korepetálását rá bízták, amit becsülettel el is végzett. A három nagyreményű, bohém, de mégis önzetlen ifjú művészpalánta szerepére is igen remek teljesítményekre képes szereplőket találtak Kassán. Raoult, a festőt Madarász Máté, Florimondot, a zeneszerzőt Nádasdi Péter és Henry Lőryt, az írót Habodász István kelti életre. Az énekesnőt Lax Judit, a végrehajtót Varga Lívia, Violetta mostohaanyját Nagy Kornélia, a mecénást Szabadi Emőke, a színházigazgatót Illés Oszkár, a hadügyminiszter pedig Pólos Árpád alakítja.

Bemutató tehát ma este, a kassai Thália Színházban!

/szasz/