Húsvétvasárnap megérkeztek a katonaorvosok a Lunik IX lakótelepre is, hogy elvégezzék a koronavírusra való tesztelést. Az eseményről maga a város főpolgármestere, Jaroslav Polaček számolt be, aki hozzátette azt is, hogy a minisztériumok és a miniszterelnök segítségéért maga a város folyamodott. A hírt később Marcel Šaňa, a lakótelep polgármestere is megerősítette.

„A teszteléseket az ünnepek alatt is végzik. Velem szombaton tudatták telefonon, hogy ma megérkeznek. Az orvosoknak így elkészítettük azon 20 személy listáját, akiket le kell tesztelni. Ezek a személyek vagy külföldön jártak, vagy a helyi hivatalokban dolgoznak és érintkeznek a lakótelep lakosaival.” – nyilatkozta Šaňa.

Az orvosoknak csupán néhány órába telt a mintavétel, az eredmények pedig két nap múlva várhatóak. A polgármester abban reménykedik, hogy nem lesz egy pozitív eset sem. Elmondása szerint a járvány kitörése óta nagyon sok lakos nem tért vissza. Azokat, akik visszatértek, pedig igyekeztek ellenőrzés alatt tartani a kötelező karantént illetően. Már egy hónapja itthon vannak és eddig egyiküknél sem jelentkeztek a betegség tünetei.

Forrás: Korzár, borítókép: Košice:dnes