Még nem csengett le a világjárvány, de az már jó jelnek számít, hogy a kassai Thália Színház ebben a kalendáriumi évben az Imádlak bakker! című szilveszteri vígjátéka után január 10-én már újabb bemutatóra – ezúttal az amerikai szerző: Tom Ziegler szívet melengető, lélekemelő darabjára, a Grace és Glória bemutatójára várja a nagyérdeműt. 

A kamaradarabot rendező Czajlik József így jellemzi ezt a művet: 

„Olyan időszakon vagyunk túl, amikor még inkább testközelbe került a hirtelen és váratlan elmúlás. Sok halottunk volt a színházban is. Életkorunk miatt is oda kerültünk, hogy többször értesülünk szeretteink haláláról, mint eddig, nem beszélve a szüleinkről. Azt a közhangulatot, hogy micsoda szörnyűség történik a világban, mennyien halnak meg, megélhető közelségbe akartam hozni, és azt a fölismerést, hogy ha valaki elfogadja, hogy nem sok van hátra számára, akkor sokkal világosabb, tényszerűbb az elválás, az exitus. A darabban ez nagyon jól, pontosan és érthetően van megfogalmazva, nagyon tiszták a szerepek kiinduló pontjai. Van egy ember, aki kifelé tart és. van egy másik, aki őt ebben segítené. És arra a pontra közelítünk rá, amikor nincs mit takargatni és belátható közelségbe kerül a vég. A mi esetünkben ez mégis reménnyel teljes, nem a kiúttalanság, a végtelentől való félelem uralja. Annak is, aki tudatosan fölkészül a halálra, csak az tud segíteni, aki életben van, aki életben marad. Ennek a két nőnek a lassan szövődő barátsága és alakuló közössége, pedig a lélekemelő része a történetnek.“

Az egyfelvonásos kamaradarab két főszerepét Kövesdi Szabó Mária, a kassai Thália Színház nyugdíjas művésznője, a szlovákiai magyar színházi élet élő legendája, és Varga Anikó játsza, aki szintén széles körben ismert, Szlovákiában és Magyarországon is számontartott alkotó.

Ez a darab egyszerre szellemesen és érzelmesen olyan kérdéseket feszeget, hogy merünk-e szembenézni a halállal, hogyan éljük meg személyes tragédiáinkat, és tudunk-e továbblépni, miképpen tudjuk kezelni a mindennapi banalitásokat és a végső kihívásokat, van-e értelme a szenvedésnek, milyen egy valódi tartalommal megtöltött élet, van-e segítség a halál árnyékában – fejtegette a rendező szavait kiegészítve Forgács Miklós dramaturg. 

Tom Ziegler: Grace és Glória egyfelvonásosát Kassán Zimmermann Claudia fordításában játszák. A darab díszlet-és jelmeztervezője Gadus Erika, az előadás light designere pedig ezúttal is a vajdasági fénymester Majoros Róbert, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára.

/szaszák/