A lakosok – legfőképpen közösségi médiában feltűnő – elutasító reakcióit váltotta ki márciusban egy halételeket kínáló étterem a Malom utcában annak erős kék színe miatt.

Az étterem tulajdonosai nem kaptak engedélyt a műemlékhivataltól arra, hogy átfessék az épületet, mivelhogy az a város építészeti műemlékei közé tartozik. A hivatal most arra szólította fel őket, hogy az épületet állítsák vissza az eredeti formájára. A tulajdonosok Jozef Gima és ifj. Jozef Gima, akik Taxane nevű cégük által haléttermet üzemeltetnek az épületben, és mindketten a néhai Ryba Košice nevű vállalat tulajdonosai voltak.

Az építési hivatal, ami maga Kassa városa október elején kiadott egy határozatot, amelyben felhívta a tulajdonosokat arra, hogy 5 hónapon belül távolítsák el az oda nem illő színréteget az épületről és visszaállítsák azt az eredeti formájára. Az ügyben való eljárást a Kassai Kerületi Műemlékhivatallal kell megvitatniuk.

„Amennyiben nem tartják be a kiszabott határidőt, a műemlékhivatal törvényes útra tereli az ügyet.” – informált a város szóvivője Linda Šnajdárová. Ifj. Gima márciusban azt állította, hogy nem okoz nekik gondot az épület átfestése, ezzel egyúttal amellett is kitartott, hogy az épületet „a standardokhoz mérten” újítsák fel.

„Az egyetlen figyelemfelkeltő az épület alsó részének a színe, amely történelmi és technikai szempontból is egy változó dolog.” A műemlékhivatal szerint a színnek olyan árnyalatúnak kellene lennie, mint a környező épületek színei. „Az eltérő szín nem oda nem illő kontrasztot okoz mindkét szint között, amivel vizuálisan is megosztja a homlokzatot, így az épület az építészeti értékéből is veszít.” – magyarázta Kristína Markušová, a műemlékhivatal igazgatónője.

Forrás: Košice:dnes  borítókép: TV Košice