Kassa történelmi városközpontjában, az Erzsébet utca 42. szám alatt október 24-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Magyar Jelenlét Házát, melyre nagy szükség volt, mert a negyedmilliósra nőt városban a magyarok már  szórványba kerültek, ugyanis a legutóbbi népszámláláskor a lakosok közül alig több, mint hatezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek. Erre a helytörténeti szempontból is fontos eseményre az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja által adott ünnepi fogadás után került sor, melyet a Művészetek Házában tartottak meg.

A Magyar Jelenlét Házának megnyitóján Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott köszöntőt, aki ezt következően az alábbi interjút adta portálunknak:

 Államtitkár úr, nemzetpolitikai szempontból milyen súlya van a mai kassai eseménynek?

A kassai magyaroknak régi álmuk volt, hogy nekik is legyen egy otthonuk, egy igazodási pontjuk, egy olyan ház, amely helyet adhat rendezvényeiknek, ünnepeiknek, alkotásaiknak és találkozóiknak . Ez a ház mostantól kezdve a Magyar Jelenlét Háza. Ennek a háznak a megvételét és felújítását a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága támogatta. Tudjuk azt, hogy a kassai magyarság nagyon megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben, de még megvan, és azok, akik itt vannak erősek – és meg is akarnak maradni. Ehhez fontos az, hogy egy ilyen Jelenlét Háza legyen. A Rovás Polgári Társulás kilencvennégy óta működik itt Kassán és általuk lakjuk be ezt a házat. Ez lehetőséget teremt arra, hogy egyrészt a művészeti csoportok meg tudjanak jelenni, kulturális bemutatóknak helyet tudjon adni, kiállításoknak – egyáltalán közösségi életet lehessen élni itt Kassán. Hozzá kell tennem: nagyon jó helyen van ez a közösségi ház, hiszen a kassai dómtól – a nemzetünk számára egyik meghatározó épülettől mintegy háromszáz méternyire sikerült ezt az ingatlant megvásárolnunk.

Mennyibe került, mennyivel járult hozzá a magyar kormány?

A nemzetpolitikai államtitkárság a ház megvásárlását és felújítását közel 300 millió forinttal támogatta.

Mire számíthatnak a kassaiak a továbbiakban?

Bízom benne, hogy ez a ház egy igazodási pont lesz a kassai magyarság számára. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a szórványban élő magyarság meg tudjon kapaszkodni és a szülőföldjén tudjon boldogulni. Ehhez az kell, hogy meg tudjuk erősíteni az intézményeinket. Az oktatási intézményeinket, a szociális, egészségügyi – és politikai intézményrendszerünket is. Ha ezeket meg tudtuk tenni, akkor viszont fontos az is, hogy a fiatalságot is itt tudjuk tartani. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy minden magyarra oda kell figyelnünk a bölcsőtől egészen az egyetemig, és a későbbiekben is támogatni kell őket gazdasági eszközökkel. El kell érni, hogy a magyar vállalkozók itt tudjanak boldogulni. Magyar embereket alkalmazzanak, akik magyar családokat tartanak el, tehát a fiatal magyarságnak jövőt tudjunk nyújtani – akár itt Kassán, akár pedig a Kárpát-medence más területein.

Ebben az értelemben a kassai Magyar Jelenlét Házának a megnyitása fordulópontnak is tekinthető?

Nem gondolom fordulópontnak. Én azt gondolom, hogy azt a politikát, amelyet hét évvel ezelőtt elkezdtünk, azt visszük tovább. Szeretnénk kérni ehhez az itteni magyarságnak is a támogatását. Nem egyedül csináljuk, hiszen ezt is a kassai magyarsággal vittük véghez. Azt gondolom, hogy amit hét évvel ezelőtt elkezdtünk, annak már látható jelei, eredményei vannak. Egy ilyen eredmény a Magyar Jelenlét Háza Kassán.

Miként látja, önfenntartóvá tud-e válni ez a ház Kassán, vagy további segítségre fog szorulni?

Remélem, hogy a ház törekedni fog az önfenntartásra, hiszen vannak olyan kiadható üzlethelységei – főleg az utcafronton, amelyet jó eséllyel üzleti alapon tud értékesíteni – akár egy kávézónak, akár egy cukrászdának, akár pedig banki épületnek. Ezek a Magyar Jelenlét Házának a rezsijét reméljük, hogy ki fogja termelni.

A Magyar Jelenlét Házának rövidítését MaJel-ként tüntetik fel, ami okot ad annak a kérdésnek a feltevésére is, hogy, ami ma jel, mi lehet holnap, vagy holnapután?

A MaJel azt jelenti, hogy megvagyunk minden viszontagság ellenére és a jövőt is ebből az alapállásból tudjuk megfogalmazni. Abból, hogy a magyarságnak közel ezer évre visszamenő történelme van itt Kassán, és reméljük, hogy ha a jelenben megkapaszkodunk, akkor még egy ezer évet fogunk tudni a jövőben  is teljesíteni.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkáron kívül a kassai Magyar Jelenlét Házának ünnepélyes megnyitóján Magyarországról jelen volt Rádai István kormánybiztos, Szakál István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár – aki egyben az épület első emeleti kiállító termében a hungarikumokat bemutató tárlatot is megnyitotta-, továbbá Mucsi Géza, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője, Kádár Zoltán Gyula, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet főnöke, Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke és Zachariaš István, a Kassa Megyei Önkormányzat alelnöke.

Közvetlenül a Magyar Jelenlét Házának ünnepélyes megnyitója után egy szoboravatásra is sor került. A kassai képzőművészet legnagyobb egyéniségének Jakoby Gyula festőművésznek bronzba öntött arcmását maga a szobor készítője Bartusz György és Stefanovics Péter  -mindketten  a Magyar Művészeti Akadémia tagjai – leplezték le az épület földszinti kiállítótermének bejárata előtti falon.

HOGY MI VÁRHATÓ A MAGYAR JELENLÉT HÁZÁTÓL KASSÁN, ARRÓL SZABÓ OTTÓ, A ROVÁS POLGÁRI TÁRSASÁG ELNÖKE A MEGNYITÓN EZEKET MONDTA:

„A terveink szerint kialakítunk egy olyan magyar szigetet Kassán, amely magába foglal egy borozót, éttermet, cukrászdát és kávézót, kiadó szobákat és rezidenciákat, olyan információs központot, ahol az egyes magyarországi megyék nemcsak szórólapokkal, könyvekkel és katalógusokkal népszerűsíthetik magukat, településeiket, szervezeteiket és egyesületeiket, hanem kézműveseik termékei, művészeik alkotásai, kiadóik könyvei, hungarikumai és ismert termékei által konkrétan is jelen lehetnek. Ahol a szlovák érdeklődők előtt népszerűsíthetik programjaikat, rendezvényeiket, létesítményeiket, ahol kirándulási és üdülési lehetőségeiket kínálhatják fel. A Magyar Jelenlét Házában különféle rendezvényeket, előadásokat, bemutatókat, koncerteket és konferenciákat rendezhetünk, olyan cégek és intézmények számára is szeretnénk felkínálni a kassai jelenlét lehetőségét, amelyek nívója Magyarországot és a határon túli magyarokat egyaránt kellő méltósággal képviseli a szlovákság előtt. Az épületkomplexumban nyílt egy nagyszerű, színvonalas galéria is, a Figuratif, amelyet a neve kötelez.

A „Magyarország kicsiben“ programunkkal az állandó magyar jelenlét bebiztosítását szeretnénk elérni Kassán, Márai szülővárosában.

A cukrászdán és a kávézón és éttermen kívül létrehozunk egy hungarikum boltot, kézműves és művészeti boltot, művészellátót, oktató és multifunkcionális termeket is kialakítunk, amelyek révén bekapcsolódunk a konferencia-turizmusnak nevezett projektekbe, apartmanokat és szobákat is kialakítunk, és segíthetünk a magyar iskolai intézményeknek kirándulásaik, tanulmányi útjaik és történelmi exkurziók szervezésében. Létrehozunk egy irodalmi kávézót és könyvtárat is, ahol nyugodt körülmények között tartózkodhatnak diákok, értelmiségiek, nyugdíjasok, ahol magyar cukrásztermékek és kávé mellett olvashatnak, magyar zenét hallgathatnak., beszélgethetnek, szervezkedhetnek, ahol előadások, könyvbemutatók, zenei estek, kisgrafikai és könyvillusztrációs kiállítások kerülhetnek megrendezésre. Ahol a magyarországi, a szlovákiai magyar és szlovák sajtó termékei olvashatóak, ahol ingyen van internet, ahová bejárhat a szlovák célközönség is anélkül, hogy közben kellemetlenül vagy feszengve érezné magát.

Terveink között szerepel a Kassai Művésztelep megalapítása, amely nyitva áll majd a művészeti középiskolák és egyetemek diákjai előtt, nemcsak magyar, hanem  nemzetközi viszonylatban is. Kortárs alkotóknak és művészeti közösségeknek kínálunk majd nagyszerű lehetőséget alkotói ösztöndíjak, kiállítások, kirándulások, szimpóziumok, konferenciák, alkotóműhelyek, stb megrendezésére. Egy olyan volumenű, a jelenen messze túlmutató központot hozunk létre a magyarországi és a szlovákiai partnerszervezeteinkkel közösen, amely példaértékkel bírhat más, hozzánk hasonló szervezetek útkeresésénél. A MaJel a mai magyar művészet aktív jelenlétével járulhat hozzá a kassai és Kassa-környéki magyarság megmaradásához, az életerős és minőségi magyar kulturális jelenléthez. Nagyon fontos ez azért is, hogy értelmet adjunk a külföldön tanuló fiataloknak a Kassára történő visszatéréshez, de azért is, hogy fiataljaink közül egyre többen maradjanak szülőföldjükön.”

Szaszák Gy.
/Fotók. Balassa Z./