Budapest közelében, az Albertirsán élő grafikusművészt, Miklosovits Lászlót Kassán is ismerik a képzőművészet kedvelői. Városunkban először az Arany János művei ihletésében készített rajzaival mutatkozott be, majd a Márai írásainak és Márai szülővárosának- Kassának a hatására készített művei kiállításain találkozhattunk vele, legutóbb pedig a tusrajzait bemutató tárlaton, a Rovás rendezésében. A Márai-jubileum alkalmából jó lenne őt újból látni, amihez apropót adhat majd új könyvének, albumának a megjelentetése, ami előkészületben van. Az alábbiakban közöljük azokat az információkat, amelyek ezzel kapcsolatosan érkeztek a portálunk szerkesztőségébe.

Miklosovits László képzőművész Márai Sándor művei inspirálta grafikái – hazai és külföldi – egyéni kiállításai alkalmával kerültek bemutatásra. Előkészületben, az Albertirsai Önkormányzat és Miklosovits László kiadásában egy album megjelentetése Márai Sándor születésének 120. évfordulójára. Az album ezeknek a grafikáknak túlnyomó részét tartalmazza. A rajzokat számos irodalomtörténész, muzeológus, műfordító rövid, magvas, Márait idéző gondolatai kísérik (Faludy György, Fried István, Irena Makarewicz, Mészáros Tibor, Szaszák György, Szörényi László, Valachi Anna és Teresa Worowska gondolat-párhuzamai, asszociációi a képekhez, Márai-idézetekhez).
A könyv második része a képek útját (Szilágysomlyó, Kolozsvár, Nagyvárad, Kassa, Róma, Tarquinia,Varsó…), születésük történetét írások, fotók, dokumentumok formájában követi nyomon. A reprezentatív album nyomdai munkálatai költségeinek biztosítására szeretnénk igénybe venni közületek, vállalatok, magánszemélyek anyagi támogatását.
Kérjük, jelentkezzenek mindazok, akik hozzá szeretnének járulni a könyv megjelentetéséhez. Tervek szerint a Hommage Á Márai Sándor 1900–2020 című könyv az író születésének kerek évfordulójára korlátozott (200 db) számozott példányban, 270 oldalon, keménytáblás, különleges kivitelben jelenik meg. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, előjegyezhető/rendelhető, a szerző Facebook-oldalán, ahol további információval is szolgálunk. Az album átadására a szervezés alatt álló, dedikálással egybekötött találkozó/könyvbemutató alkalmából, vagy postai úton való továbbítással kerül sor.

Miklosovits László új albumát remélhetőleg egy kamarakiállítás keretében Kassán is bemutathatjuk majd, megadva a dedikálás lehetőségét is.

/szasz/