Az OĽaNO, az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Függetlenségi Mozgalom párt nyerte a tegnap megtartott szlovákiai parlamenti választásokat. Rajtuk kívül még a Smer SD, a Sme rodina, az ĽSNS, az SaS és a Za ľudí pártok jutottak be a parlamentbe. A magyar érdekeltségű pártok közül sem a Magyar Közösségi Összefogásnak, sem a Most-Hídnak, sem pedig a PS/Spolun belul található Magyar Platformnak sikerült.

A választási eredmények 99,89 századszázalékos feldolgozottsági adatai szerint az OĽaNO mind a nyolc megyében és összesen 50 járásban aratott győzelmet. Kassán is ők érték el a legjobb eredményt. Pozsony öt választó körzetéből is négyben rájuk szavaztak a legtöbben, egyedül az Óvárosban tudott nyerni a PS és a Spolu koalíció.
A Smer most csak 25 járásban , főleg Kelet-Szlovákiában tudott nyerni.
A Magyar Közösségi Összefogás összesen 3 járásban nyert: Dunaszerdahely 43 százalékkal, a Komáromiban több mint 41 százalékkal és a Rimaszombati járásban több, mint 17 százalékkal.

12 év után Igor Matovičék alakíthatnak kormányt Szlovákiában. Az OĽaNO 53 -, a Smer SD 38-, a Sme rodina 17-, az ĽSNS 17-, az SaS 13- és a Za ľudí 12 mandátummal rendelkezhet az új törvényhozásban.

/sz/