November utolsó hetében a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola harmadikos és negyedikes tanulói a napközi otthon foglalkozásainak keretén belül ellátogattak a pozsonyi Bibiana – Nemzetközi Művészetek Háza Gyermekeknek- tárlatára, ami Kassán a Kultúrparkban került megrendezésre.

Az interaktív kiállításon a gyerekek játékos formában nyomon követhették, hogy hogyan alakultak ki a kertek, betekintést nyerhettek a kertművészet fejlődésébe, és egy történelmi keresztmetszetet kaphattak különböző nemzetek és korok kertrendezésének jellegzetességeiről. Rájöttek arra, hogy a kertek létrehozása már a társadalmak megalakulása óta foglalkoztatta az embereket, ami önkifejezési forma és örömforrás is lett.

A kertművészet kialakulásának és fejlődésének történetét az érdeklődő gyerekek több helyszínen is nyomon követhették. Volt ott ókori édenkert, gyógynövényes kert, ahol rájöttek arra, hogy a gyógynövények gyógyító erejét az ember már ősidők óta felfedezte. Megismerkedtek az elegáns francia barok kerttel, az angol romantikus kerttel,de a madárvilág elnevezésű kertben megleshették az egyes madarak életvitelét is.

A gyerekek próbára tehették saját kreativitásukat is és egyedül, saját ízlésük szerint tervezhették meg kertjüket, sőt még virágokat is készíthettek, amiket kedvük szerint ki is színezték.

A kiállítás és a kreatív részvétel minden korosztály számára hiteles élményt nyújtott és nagyon tanulságos volt. A tárlat a kertszerető gyermekek  és felnőttek számára február 5-ig megtekinthető.

Tóth Mónika