A Kassai I. Járásbíróság elutasította az államügyészség azon vádját, amelyet a tavaly novemberben történt incidens résztvevőire, Branislav, Maroš és Martin Paška-ra adott fel október végén. Az elutasítást azzal indokolta, hogy az eset kivizsgálása során komoly eljárásbeli hibákra került sor, amelyek a vádlottak szabad védekezési jogainak megsértését eredményezték. Az ügyet ezért visszaadta az államügyészségnek.

A bíró a határozatban kifejti, hogy a vádlott szabad védekezési jogának értelmében az eljárás során tisztázni kell azokat a tényeket is, amelyek mellette tanúskodnak. Szerinte viszont sem a belső vizsgálat, sem az államügyész nem e szerint járt el, mivel az egyik vádlott az incidens idejében a rendőrség tagja volt.

 

Szakvélemény a felvétel megtekintése nélkül

Felrója nekik, hogy az egészségügyi szakértők a biztonsági kamera felvételeinek megnézése nélkül alkottak szakvéleményt. A felvételeken látható, amint Branislav Paška a 22 éves Zuzanát zaklatni kezdi az utcán, ami ezután fizikai konfliktust vált ki a lány barátja, Ján, nagynénje és annak partnere között. Amikor Zuzana próbálta védeni a barátját, akit mind a három vádlott a földön ütlegelt és rugdosott, őt is megverték. A bíróság azt állítja, hogy a felvételek kiértékelésének hiányában, a szakértők következtetései a sértetteken keletkezett sérülések mechanizmusairól nagyon általánosak és nem egyértelműek. Egyúttal hozzáteszi, hogy a felvételek megörökítik a lány viselkedését a támadás után, valamint a rendőrség megérkeztekor. „Ez alapján eldönthető, hogy a viselkedése megfelel-e az elszenvedett sérüléseknek, amelyek megalapozhatják a legszigorúbb büntetést.”, írja a határozatban.

A testvérek közül ketten, Branislav és Maroš a testi sértés legszigorúbb paragrafusa szerinti bűnvádi eljárást kapták, tehát súlyos testi sértés okozása miattit, amit a törvény 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet. A bíró szerint viszont a bűnüldözési szervek hibát követtek el, amikor nem kérték ki a szakértők véleményét abban kérdésben, hogy Zuzana sérülései milyen módon „befolyásolták súlyosan a megszokott életvitelét.”

A szabad védekezési jog megsértésére szerinte olyan módon is sor került, hogy a vád „egyszerű” testi sértésről súlyos testi sértésre való megváltoztatását a vizsgáló személy csak a testvérek védőjével közölte, míg a törvény arra kötelezi, hogy ezt velük is megtegye.

Az államügyészség nem ért egyet a bíró indoklásaival. „Véleményünk szerint a vádlottak bíróság elé állítása indokolt és a vádban feltüntetett bűntett megítélese megalapozott,” nyilatkozta a Kassai Kerületi Ügyészség szóvivője, Milan Filičko.

Az ügyészség panaszt emelt a bíróság döntése ellen, amiről majd a kerületi bíróság fog dönteni.