Könyvbemutató

Érdekes és tanulságos életutat bejárt könyv szerzője volt a vendége a Szakkay József Szakközépiskolának Kassán.

Imre Regina Mária látogatott el a köznyelvben csak kassai ipariként emlegetett oktatási intézménybe, akinek a férje – Imre Dezső 1965-ben itt érettségizett. Ennek a házaspárnak a nyolcvanas években a politikai helyzet eléggé megkeserítette az életét, ezért 1985-ben a csodával határos módon elhagyták Csehszlovákiát és Amerikába költöztek, ahol Imre a tehetségét orvosi műszerek újítására és feltalálására használta fel. Találmányait az egész világon ismerik, de a neve soha nem került napvilágra, mert az ötleteit eltulajdonította egy sebészorvos, aki ebből milliárdos lett. A felesége Imre Regina Mária Szabadesés címen írta meg önéletrajzi regényüket – ezzel állítva emléket egy szerény, jellemes embernek, aki naivan hitt az orvosi becsületességben. A szerző szavait a könyvbemutatón nagy érdeklődéssel hallgatták az ipari diákjai.
Rigó Gyula

 Vizsolyban, Encsen és Telkibányán jártak az iparisták

A Rákóczi Szövetség által meghirdetett diákutazási programnak köszönhetően a kassai iparisták körutazásának első és egyben fő állomása Vizsoly volt.

A buszról leszállva „megrohamoztuk” a Biblianyomtató Műhely élménymúzeumát, ami valamikor Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem kúriája volt. Itt történt meg a „magyar betlehemi csoda”, ahol a 16. század egyik legjelentősebb magyar könyvnyomdásza, Mantskovit Bálint a Károlyi Gáspár által elsőként, teljes egészében magyar nyelvre fordított Szentírást, a Vizsolyi Bibliát kinyomtatta. 2017-ben, a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére is itt kerül nyomtatásra újabb 200 darab Biblia, amiből 1 példányt mi is megcsodálhattunk.

Az idegenvezetőnk, előadónk Daruka Mihály volt, akit 2019-ben a „magyar kultúra lovagjává“ avattak. Interaktív előadása mindannyiunkat lenyűgözött, még a diákjaink is aktív szereplőkké váltak 1-2 órára. Ellátogattunk a papírmerítőműhelybe is, ahol az újranyomtatott Biblia vízjeles lapjait készíthették el tanulóink.

Miután az Encsi  Váci Mihály Gimnázium és Kollégium fogadóiskolánkat meglátogattuk, utunk a valamikor aranykitermelésről híres Telkibányára vezetett, ahol egy kis túrázás után asztalhoz ülve éhségünket csillapítottuk. Ez a település mára gazdag turistaközponttá fejlődött. Éttermei, szállodái, helytörténeti kiállításai mágnesként vonzzák a látogatókat.

Szerdi Judit