A magyar dal napja zenei rendezvényt Budapesten Presser Gábor ötlete alapján 2008-ban bonyolították le először a Sziget Fesztivál mínusz első napján. A hétórás koncert annyira sikeres volt, hogy 2009-től kezdve immár a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. koordinálásával minden év szeptember második vasárnapján megtartják a magyar dal ünnepét. Presser Gábor engedélyével 2012-ben a határon túli magyar városok közül Kassa és Sepsiszentgyörgy kapcsolódott be ebbe az ünnepségbe.

A Csemadok Kassa Városi Választmánya és a Kikelet Ifjúsági Közösség szervezésében a Magyar Dal Napja alkalmából az idén két rendezvényre is sor kerül. Szeptember 9-én a Csemadok Kovács utca 38 szám alatti székházának pinceklubjában 19.00 órai kezdettel Karády-estet tartanak, melyen Karády Katalin szerepében Varga Lívia, a kassai Thália Színház művésznője lép a közönség elé.

Szeptember 10-én, 14.00 órai kezdettel Kassán idén is a Rodostó-ház udvarán rendezik – sorrendben immár hetedszer – a Magyar Dal Napját.  A szabadtéri színpadon először az Őszirózsa énekcsoport, majd Velkey Marcsival a Kicsinyek Kórusa lép közönség elé. Utánuk Ádám Csilla vezetésével népi gyermekjátékokat mutatnak be. A zenekarok koncertjeit Orémus Péter zenekara az AFF indítja, majd a Kicsi Hang és a Jazzemice lép színpadra. A Kassa-környéki járásból vendégként a Péderi Vegyeskar köszönti a kassai közönséget. A magyar dal ünnepét Kassán a Mona Lisa Smile és a Gablyasz Band koncertje zárja.

A rendezvényre magyaros ételekkel és finom borokkal is várják a nézőket, a gyerekek számára pedig kézműves foglalkozásokat és tombolát is biztosítottak.

/sz.gy./