1. szeptember 7-én Kassán a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában már sokadik alkalommal került sor a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának ösztöndíj – átadó ünnepségére. Az idén 21 elsős kisdiák szülei személyesen vehették át a 10 000 forintos pénzbeli támogatást, amihez kivételesen most még egy palack tokaji bor is járt. A Rákóczi Szövetség 2004 óta valósítja meg beiratkozási programját, melynek célja motiválni a szülőket az anyanyelvi oktatás választására, vagyis minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába íratását. Az ünnepségen jelen volt a Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József és Csáky Csongor főtitkár is, akik jelenlétükkel is kifejezték szolidaritásukat a magyar családok iránt.

Az ösztöndíj – átadási ünnepséget Csurkó Éva, az iskola igazgatója nyitotta meg, aki üdvözölte a jelenlévőket, majd örömmel tájékoztatta a szülőket, hogy az idén az intézmény diákjainak a száma 19-cel nőtt a tavalyihoz képest. Ezután átadta a szót a Rákóczi Szövetség elnökének, Halzl Józsefnek, aki bevetetőjében megjegyezte, hogy Rákóczi városába, Kassára mindig kivételes örömmel jön. Ezután elmondta a szülőknek, hogy az ösztöndíj – program Felvidéken indult és ennek következtében a magyar  iskolakezdők száma az elmúlt 7 év alatt stabilizálódott. A  pozitív eredményektől felbuzdulva a Rákóczi Szövetség kiterjesztette az ösztöndíj- programot Erdélyre, Délvidékre és Kárpátaljára is, hisz itt is meggyorsult a lakosság asszimilációja. Így az idén ez több mint 6000 kézfogást jelent a magyar szülőkkel – ennyi kisdiák kapja meg idén az egyszeri támogatást.

Csáky Csongor főtitkár elmondta, hogy ez a támogatás 400 magyarországi település önkormányzata, valamint számos magánszemély támogatása révén valósulhatott meg.  Hozzátette, hogy a Rákóczi Szövetség a határon túli magyar családokat nemcsak egyszeri támogatással szeretné ösztönözni, hanem a későbbiek folyamán különféle diákutaztatásokat, nyári táborokat és más eseményeket is szándékában áll finanszírozni.

Az ösztöndíj nemcsak segítséget jelent az iskolakezdéshez, hanem a Rákóczi Szövetség ezzel a gesztussal erősíti a határon túli magyar családoknak az anyaországhoz való tartozását, magyarságtudatukat, és támogatja megmaradásukat a szülőfüldjükön.

/tóth m./