2022. június 8-9-én tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Érsekújváron a Csengő Énekszó, a Szlovákiai Magyar Gyermek -és Ifjúsági Kórusok Országos Fesztiválja. A három évenként megrendezett két napos seregszemlén négy kategóriában 18 kórus versengett, mintegy 520 fiatal.

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola három kórusa, amelyeket Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia tanárnők vezetnek, két kategóriában versenyzett. A második kategóriában a legendás Csengettyű Gyermekkórus, a harmadik kategóriában pedig a Leánykar és az Ifjúsági Vegyeskar lépett pódiumra.

A kassai Márai kórusai azon kevés kórusok közé tartoztak, amelyek kérték a zsűritől a minősítést. Mindhárom énekkar aranysávos besorolást ért el a pontszámai alapján, azonban a Csengettyű Gyermekkórus a zsűri dicséretét is kiérdemelte.

Megkérdeztük a két karvezetőt, hogy miben rejlik az általuk vezetett kórusok hosszú évek óta tartó sikereinek titka. Elmondásuk szerint, mint mindig, most is nagy hangsúlyt fektettek a versenyműsorok összeállítására. Mindhárom kórus készült egy-egy népdalcsokorral, továbbá népdalfeldolgozásokkal és XX – XXI. századi magyar és külföldi művekkel is. A gyermekkórus és a Leánykar ezen felül 1-1 madrigált is előadott.

A 2020 tavaszán bekövetkezett covid járvány miatt az iskolai kórusok is pihenőre kényszerültek, ám a szigorítások feloldása után azonnal munkához láttak. A rendszeres próbáknak meglett az eredménye: májusban a szlovák gyermekkórusok között bizonyult a Csengettyű aranysávra méltónak, és a Csengő Énekszó versenyen is bizonyította mind a közel 80 énekesük, hogy aranylóan szárnyal a hangja! Annyi bizonyos, hogy kórusvezetőket és gyerekeket egyaránt a kóruséneklés iránti szeretet, a lelkesedés, a jókedv, az alkotó munkához való kedv és a kitartás köti össze, ami meg is hozta a gyümölcsét a versenyeken való elismerések formájában. A kórusvezetők és a diákok egyaránt azt szeretnék, hogy ugyanilyen lelkesedéssel tudjon dolgozni mindenki a jövőben is.

Tóth Mónika