Június 9-10-én került megrendezésre az oktatásügyi minisztérium által meghirdetett Poznaj slovenskú reč ( Ismerd meg a szlovák nyelvet) országos döntője. A rendezvénynek az idén is az érsekújvári Építészeti Szakközépiskola adott otthont. A verseny a magyar tanítási nyelvű alapiskolás és a középiskolás diákok között zajlott, melynek elsőrangú küldetése a tehetséggondozás, valamint pozitív hozzáállás kialakítása a szlovák nyelvtanulásban. 

A verseny négy kategóriában zajlott. Az első kategóriában az alapiskola harmadikos és negyedikesei, a másodikban a nyolcadikosok és kilencedikesek, a harmadikban a gimnázium másodikos és harmadikosai és a negyedik kategóriában a szakközépiskolák diákjai mérték össze tudásukat.

A kicsik a szlovák gyermekirodalom kiszámolóiból, versikéiből, mesereprodukcióból, értő olvasásból és szövegalkotásból bizonyítottak, a nagyobbaknak is a szövegértelmezés és a szövegalkotás tartozott a feladatkörükbe. A legigényesebb feladatnak minden kategóriában a szövegalkotás bizonyult. 

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolát három diák képviselte: az első kategóriában a negyedikes Kovalčík Soňa, és a harmadik kategóriát a harmadikos gimnazisták, Labuda Kriszta és Illés Dávid képviselték. A márais diákok ismét öregbítették az iskola jó hírnevét, Labuda Kriszta maga mögé parancsola az összes versenyzőt-kategóriájában megnyerte a versenyt, Illés Dávid a II. lett(felkészítő Erős Judit) Kovalčík Soňa pedig az előkelő 4.helyezést érte el- 1 ponttal maradt le a dobogós versenyzőtől (felkészítő Fűkő Gyöngyi).

A kiváló eredményekhez gratulálunk diákjainknak és tanáraiknak!

/T.M./