Az idén Somorján került megrendezésre a 26. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, ahová 231 ifjú matematikus és csaknem 70 kísérő tanár érkezett a Kárpát – medence öt régiójából: Magyarországról, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és a Felvidékről. A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medencei magyar anyanyelvű diákok összemérhessék matematikai tudásukat, tanáraik tapasztalatokat cseréljenek és számos szakmai előadáson vehessenek részt.

Először 1991-ben, Révkomáromban került megrendezésre ez a rangos verseny, Oláh György révkomáromi és Bencze Mihály brassói tanárok kezdeményezésére. Azóta minden éven vagy anyaországi, vagy külhoni város ad otthont a vetélkedni vágyóknak. Idén a somorjai Madách Imre Gimnázium volt a rendezvény házigazdája.

Mint már számos éven keresztül, erre a rangos matematikai versenyre a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanulói az idén is ismét meghívást kaptak. A részvétel feltétele a Felvidéki Magyar Matematikaversenyen való sikeres, eredményes szereplés. A Máraisok közül az idén öten vettek részt.

Csütörtökön elfoglalták szálláshelyüket az X – Bionic Sphere multifunkcionális központban. Pénteken az ünnepélyes megnyitó és közös fotózás után megtekintették a város nevezetességeit, majd este részt vettek a „Csali” néptáncegyüttes műsorán. Szombaton kezdődött a megmérettetés. A versenyzőknek nem volt könnyű dolguk – 4 óra alatt 6 igényes feladatot kellett megoldaniuk. A komoly szellemi munka után – miközben a tanárok javították a versenyfeladatokat -, a versenyzők felfrissülhettek a fürdőben. A vacsorát követően ismét kulturális csemegére került sor. A kultúrházban a jókai amatőr színjátszó társulat színvonalas előadását nézhették meg, majd vasárnap megtekintették Pozsony látványosságait.

Hétfőn végre következett az izgalmas díjkiosztás, ahol a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola negyedikes diákja, Vištan Laura kimagasló eredményeket ért el. Kategóriájában 2. helyezést ért el, sőt, neki adták át a határon túliak közül a rangos „Urbán János díjat” is, amiről tudni kell, hogy ezt a díjat csak egy anyaországi és egy határon túli versenyző kapja meg. Laura eredménye azért is bravúros, mert a somorjai versenyről egyenesen a zsolnai országos matematikaversenyre ment, ahol nyolcadikként bejutott Szlovákia legjobb matematikusai közé. Mondanunk sem kell, hogy ilyen eredmény nem adatik meg bármelyik, matematikát kedvelő diáknak, ezért a kassaiak joggal lehetnek büszkék rá.

Sok szeretettel gratulálunk Vištan Laurának és felkészítő tanárjának, Kekeňák Szilviának!

Tóth Mónika