Kína lett a 20. ország, melynek Fujiani Technológiai Egyetemével – már ez év áprilisában -együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Eperjesi Egyetem. Most pedig a sárosi egyetemi városba azért érkezett Xing Jianhua professzorasszony, hogy kéthetes itt tartózkodása során  Gabriel Paľa professzorral, az Eperjesi Egyetem rektorhelyettesével az együttműködés konkrét lehetőségeit és formáit is meghatározzák.

A kínai professzorasszony elmondta, hogy az együttműködésben a diákok és a tanárok mobilitását kívánják elősegíteni, főleg a diplomamunkák elkészítésének zárórészében, de nagy jelentőséget tulajdonítanak a közös kutatási projekteknek és a közös tudományos publikációknak is. Közölte, hogy egyetemükön stipendiumot is tudnak biztosítani a külföldi diákom számára a szemesztrális tanulmányaik elvégzésére, és arra is van lehetőség, hogy az úgynevezett nyári iskolában két héttől akár hat hétig tartó képzésen is részt vegyenek. Megerősítette azt a hírt is, hogy érdeklődés esetén az egyetemük a kínai nyelv és kultúra alapjainak oktatását is biztosítani tudja.

Gabriel Paľa professzor is kifejtette nagy örömmel tölti el, hogy az egyetemük ezzel a kínai egyetemmel is bővítette az együttműködési köreiket. Szilárd meggyőződése, hogy az együttműködés hasznos lesz a közös tudományos-kutató csoportok kialakítására vonatkozóan, mint ahogy a közös kutatási projektek megválasztására is, nem utolsó sorban a diákjaik aktivizálására.

A kínai egyetemmel való kapcsolat felvételének egyik ötletgazdája az Eperjesi Egyetemen a Görögkatolikus Teológiai Kar professzora, Michal Valčo volt, aki így nyilatkozott: „Az együttműködés ezzel a partnerrel és más kínai vagy dél-kelet ázsiaival nem csak exotikus jellege miatt lehet számunkra érdekes, hanem a perspektívája miatt is”, – amihez azt is hozzá tette, hogy a világnak ezen a részén sok olyan diák van, akik Európában keresnek tanulási lehetőségeket és Szlovákia anyagilag sokkal előnyösebb lehet számukra, mint a konkurens nyugati egyetemek.

/sz/