Kassán legutóbb a Lőcsei-ház átalakításakor bukkantak ezüstkincsekre, de kétségtelen, hogy európai viszonylatban is unikátumnak számít az egykori Szepesi kamara épületének lebontása közben, 1934. augusztus 24-én egy díszes rézedényben elrejtett 2920 darab aranypénz, a három aranyérem és egy 2,14 méter hosszú aranylánc megtalálása. A kincsek eredetével kapcsolatosan még ma is sok felderítésre váró feladat van.
A Kassai Polgári Klub a Kelet-szlovákiai Múzeummal együttműködve 2020. szeptember 3-án egy nemzetközi konferenciát rendez Kassán, a Kelet-szlovákiai Múzeum Békemaraton téri épületében Történelem és a talált kincsek címen.

A 10.30 órakor kezdődő konferencia nyitóelőadását: Kelet-Szlovákia egyedi kincsei címen Patrik Fečo numizmatikus tartja. Ulrich Attila történész, numizmatikus témája: Éremkincsek és elrejtéseinek körülményei a 16.-17. században. Az ebédszünet utáni előadást Berzeviczy Etelka A címer mint a nemzetség és az egyén identitásának eleme a kassai aranykincs vonatkozásában címen tartja, majd vita következik. Utána Balázs Péter helytörténész, numizmatikus Kassai kincsek – X-13 Mester tevékenysége címen osztja meg hallgatóival kutatásainak legújabb eredményeit. A konferenciát Peter Šimčík történész A kassai régió két tagadhatatlanul egyedülálló kincse című előadása zárja.

A szervezők a téma iránt minden érdeklődőt szeretettel várnak a konferenciára, de egyben arra is kérik, hogy a koronavírussal kapcsolatos rendelkezések betartását ne feledjék, szájmaszkot is hozzanak magukkal.

/sz/