Surovec Róbert A halál anatómiája címen egy olyan figyelemre méltó történelmi krimivel ismerteti meg olvasóit, melynek cselekménye a 19. századi Kassán játszódott le. A szerző 33O oldalas könyvének bemutatójára június 29-én, szerdán – tehát ma 17.3O órai kezdettel a MaJel Rovás Központ Erzsébet utcai központjában kerül sor.

Előzetesen már az is leszögezhető: a szerző alapos kutatómunkát végzett első regényének megírásához, mégpedig azért, hogy hitelesen tudja visszaadni a 19. századi Kassa hangulatát. Számos történelmi ténnyel és valós helyszínleírással fűszerezte meg sorait, mely által az olvasó valódi időutazáson vehet részt. 

A krimi cselekményéről itt annyi árulható el, hogy 1896 januárjában az éj palástja alatt elterülő Kassán meggyilkolnak egy fiatal nőt. A nyakán éktelenkedő két szúrásnyomon keresztül kiszívták a vérét. A rejtély még csak tovább fokozódik, amikor az áldozat holtteste hirtelen eltűnik a halottasházból, ahonnan az egyik szemtanú szerint a hulla a saját lábán sétált el. A rendőrkapitányság alkalmazottai természetesen heves nyomozásba fognak, ám egyidejűleg a Felsőmagyarország című napilap szerkesztőségének két tagja is megpróbálkozik az ügy felgöngyölítésével. A színésznő, Rhédey Anna szerint vámpír követte el a gyilkosságot, azonban a tanár, Grossz Kálmán racionális magyarázatot szeretne adni a történtekre. Vajon melyiküknek lesz igaza? Sikerül megoldaniuk a rejtélyt? Ahogyan az a krimikben lenni szokott, a végén mindenről lehull a lepel.

Kiemelésre méltó, hogy a könyv borítóját az a Szitás Henrietta tervezte, akinek üvegmunkáiból a könyvbemutatóhoz kapcsolódva vásárral egybekötött kiállítást is rendeznek.

/sz/