Nemzetközi informatikai verseny –  ,,iparis” diákok az élmezőnyben

A középiskolások iBOBOR nevű nemzetközi informatikai versenyén, mely november 7. és 14.-e között került megrendezésre, 4 545 diák mérte össze tudását az idősebbek kategóriájában. Szilágyi Gergely, a nagy múltú kassai ipari iskola – mai nevén a Szakkay József Szakközépiskola 4. C osztályos tanulója 100%-os teljesítményt nyújtvabizonyult a legjobbnak. Mivel ebben a kategóriában 90% fölött teljesített Dajka Csaba 4. C. és Fazekas Roland 3.C osztályos tanuló is, így az iparista diákok országos viszonylatban is a legjobbak voltak.

A nemzetközi vetélkedő napján minden versenyző egy adott kód felhasználásával léphetett be az iBOBOR verseny informatikai rendszerébe. A diákoknak 45 perc alatt egy 15 kérdésből álló online tesztet kellett kitölteniük. Minden diák önállóan dolgozott a számítógépnél.

Szilágyi Gergő a SENIOR kategória győztese
Szilágyi Gergő a SENIOR kategória győztese

A győztes Szilágyi Gergellyel rövid interjút készítettünk:

Meglepődtél, amikor megtudtad, hogy az 1. helyen végeztél?

Be kell vallanom, igen! Az előző években soha sem értem el maximális pontszámot. A tudásom, az összpontosító képességem valószínűleg most jutott el arra a szintre, hogy az eredmény ilyen legyen.

Hogy érzed, mi volt a döntő pillanat? A felkészülés, vagy esetleg valami más?

Kell a tudás is, de szerintem a legfontosabbnak, hogy a versenyző diák kipihenten és nyitott elmével üljön neki a feladatok megoldásához.

Kinek az ösztönzésére indultál ezen a versenyen?

A középiskola első osztályától kezdve indulok ezen a versenyen, így ez már a negyedik alkalom. Ösztönzést az informatika tanárnőmtől, Nagyné Fülöp Dórától kaptam.

A versenyben a feladatok megfogalmazásai számodra mennyire voltak érthetőek?

Számomra a feladatok értelmezése egyszerű volt. Ez abból is adódik, hogy az utóbbi néhány év alatt több matematikai és informatikai versenyen is megedződtem. Ha az ember egyszer elsajátítja a feladatok logikáját, akkor nem lehet különösebb problémája.

Az iBOBOR nemzetközi informatikai verseny célja, hogy felkeltse és jobban elmélyítse a diákok érdeklődését az informatikai és kommunikációs eszközök iránt, mégpedig azért, hogy ezeket aztán a tanulás során minél szélesebb körben bátran és kreatív módon használják.

A verseny junior kategóriájában ezúttal 7 073 diák mérte össze tudását, természetesen a kassai magyar ipari tanulói innen sem hiányoztak. Noha egyenlőre még nem sikerült megszerezniük az első három helyezés valamelyikét, nagyon jól teljesítettek, így Lintner Krisztián, Farkas Tamás, Filip Csaba, Nagy Krisztián, Lőrincz Tamás, Kankula Ákos és Mišurák László már oklevelet kapott.

(Kovács Dávid)