A Kassai Városi Közlekedési Vállalat 28 új villamost vásárolt egy cseh cégtől, melyek a jövő őszig fokozatosan érkeznek meg a városba. Az első járművekből négyet már forgalomba is állítottak.

,,Kassa város tömegközlekedése nem csak a legmodernebb, hanem a legbiztonságosabb lesz,” – mondta a villamosok keresztelőjén Richard Raši, Kassa főpolgármestere.

Tény, hogy a VArió LF2+ típusú villamos, mely 141 álló- és 44 ülőhellyel rendelkezik, a kornak megfelelő technikai paraméterekkel bír. A különbség az új és a régi villamosokban az, hogy ezeknek lényegesen több az alacsonypadlós területe. Több technikai trükköt is tud, például körülbelül 150 métert áram nélkül is meg tud tenni.

A forgó futóműnek köszönhetően ez a fajta villamos az amúgy is katasztrofális állapotban lévő sínpályákat lényegesen kíméli. A kanyarokban valóban nem dobál annyira, mint a régebbi társai.

,,Az év végéig 8 villamosnak kell megérkeznie. Remélem, hogy ezeket az év végéig fokozatosan forgalomba is tudjunk majd helyezni,” – nyilatkozta portálunknak Juraj Hrehorčák, a Kassai Városi Közlekedési Vállalat vezérigazgatója.

A beruházás 38,5 millió euróba kerül, melynek 85%-a Európai Úniós forrás, a többit a kormány és a közlekedési vállalat állja. Egy villamos ára közel másfél millió euróba kerül.

(szaszák)

fotók: Szaszák