Októberben magyar felsőfokú képzés indul Kassán. Akik képzett újságírók, rendezvényszervezők, kurátorok, galeristák, művészeti producerek /képzőművészet, irodalom, zene, színművészet, film/, szociális munkások, közigazgatási szakemberek szeretnének lenni azok élhetnek ezzel a lehetőséggel – tudtuk meg Kovács Ágnestől, a Rovás igazgatónőjének tájékoztatásából, aki azt is közölte, hogy ezt a helybeni oktatási formát az a megállapodás teszi lehetővé, amit a lengyel Warsaw Management Universityvel kötöttek.

A Warsaw Management University és a Rovás együttműködési megállapodásának eredményeképpen tehát a WMU alábbi három katedrája kezdi meg működését Kassán a Rovás Magyar Jelenlét Házában, az Erzsébet utca 42 szám alatt:

  1. Zsurnalisztika és mediális kommunikáció (magyar nyelven): 6 szemeszter Bc képzés, 4 szemeszter mesterképzés (Mgr)
  2. Kulturális és művészeti menedzsment (magyar és szlovák nyelven), 6 szemeszter Bc képzés, 4 szemeszter mesterképzés (Mgr)
  3. Szociális szolgáltatások menedzsmentje és szociális tanácsadás (magyar nyelven), 6 szemeszter Bc képzés, 4 szemeszter mesterképzés (Mgr)

A fentieken túl arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a kassai konzultációs központban távúton a magiszteri és a kisdoktori cím megszerzésére is van lehetőség, és mindez magyar nyelven!

A Warsaw Management University aktívan bekapcsolódik a nemzetközi együttműködésekbe a német, a belga, az angol, a francia, a török, az amerikai, a cseh az orosz és a szlovákiai egyetemekkel is. Nálunk Pozsonyon kívül először Dunaszerdahelyen, most pedig Kassán nyit konzultációs központot. Ez az oktatási forma a Lengyelország és Szlovákia között 2006-ban létrejött együttműködésen alapul, amelynek értelmében a két ország kölcsönösen elismeri azon akadémiai fokozatokat, amelyeket a hallgató a másik ország felsőoktatási intézményében szerzett.

A kassai magyar felsőoktatási lehetőségekről bővebb tájékoztatást Kovács Ágnestől a kovagi71@gmail.com illetve a Rovás rovas@rova.sk e-mail címen kérhetnek az érdeklődők.

/szasz/